Overzicht van kinderbladen voor kinderen in de basisschool leeftijd
Home

Tijdschriften voor kinderen op de basisschool

Welke bladen zijn er allemaal?

Het aanbod van kinderbladen is best groot, zodanig dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Welke tijdschriften zijn er allemaal voor kinderen in de basisschool leeftijd (4 tot 12 jaar) en welke zijn per groep het meest geschikt? We zetten ze op een rijtje.

Leren lezen

Veilig leren lezen met de Maan Roos Vis leesmethodeHet is voor ieder kind (en ook zijn of haar ouders) een prachtig moment als het zelfstandig vlot en begrijpend begint te lezen. Wat een genot als woorden ontcijferen automatisch gaat en je opeens ook nog eens snapt waar het verhaal over gaat! En je kunt opeens je papa of mama of jongere broertje of zusje voorlezen, dat is natuurlijk helemaal geweldig! Het ene kind pakt dit uiteraard sneller op dan het andere. Er zijn kinderen van vier die (zichzelf) technisch hebben leren lezen en onder kinderen van vijf is het aandeel dat redelijk vlot kan lezen al wat groter. De meeste kinderen leren het echter nog steeds in hun zesde of zevende jaar.

Lesmethodes

In Nederland beginnen kinderen op de basisschool in groep 3 klassikaal met technisch (letters en klanken oefenen in verschillende combinaties) en begrijpend ('wat staat er eigenlijk?') leren lezen. Op veel scholen bestaat in groep 2 ook de mogelijkheid om, veelal via een apart klasje of leesgroepje, alvast te beginnen met leren lezen. Op vrije scholen beginnen kinderen over het algemeen iets later, zo rond hun zevende jaar.

Op veel bassisscholen wordt tegenwoordig de taal-leesmethode van uitgeverij Zwijsen, Veilig Leren Lezen (ook wel bekend als de maan-roos-vis methode), gebruikt. De nieuwste versie van deze lesmethode is de kim-versie, welke is aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten en ervaringen in de praktijk. Deze leren-lezen methode begint met een zestal kernen waarin steeds nieuwe letters geleerd worden. In de daaropvolgende kernen worden verschillende woordtypen behandeld. Meer informatie leest u op de website van Veilig Leren Lezen.

Bladen en boeken voor thuis

Maan roos vis letterdoosWat kun je als ouder nu zelf doen om het (leren) lezen zoveel mogelijk te stimuleren? Kringloopwinkels en sites als Marktplaats, waar je tegen vriendenprijsjes kinderboeken en tijdschriften kunt aanschaffen, lenen zich natuurlijk uitstekend voor het aanleggen van een mooie basiscollectie prima leesvoer. Een aantal uitgevers, waaronder het eerder genoemde Zwijsen, geeft echter ook tijdschriften, boeken en spelletjes uit die nauw aansluiten op de gebruikte lesmethoden op school. Want lezen doe je natuurlijk niet alleen op school!

Okki logoHoe zit het eigenlijk met het aanbod van kinderbladen vandaag de dag? In tijdschriftenland zijn de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen helaas heel wat titels gesneuveld. Maar wat blijkt: de tijdschriften die je zelf vroeger als kind las, thuis en op school, zijn er gelukkig voor het grootste deel nog steeds! Goed nieuws dus voor kinderen die graag willen (leren) lezen. Onderstaand hebben we een overzicht gemaakt van kinderbladen ingedeeld op leeftijd en groep(en) van de basisschool en op type (educatief - gericht op taal en rekenen, wetenschappelijk - gericht op techniek en wetenschap en vermaak, zonder primair leerdoel op zich):Bobo logo

Bladen voor groep 1 en 2 - Kleuters: 4 tot 6 jaar

Educatief

  • RompompomRompompom: een tijdschrift voor kinderen van 4, 5 en 6 jaar van Zwijsen. Met het blad kan je kind thuis spelen met wat het op school leert. Naast het tijdschrift zijn er ook boeken, spellen, een magnetische letterdoos en rekendoos en apps van Rompompom. Sluit aan bij de lesmethode Schatkist voor groep 1 en 2.
  • BoboBobo: een oude bekende van vroeger, en hij bestaat gelukkig nog steeds! Het blad voor kleuters wordt uitgegeven door Blink Uitgevers en dient als basis voor lezen, schrijven en rekenen. In het blad leert je kind alles over letters, getallen vormen en kleuren. Het sluit prima aan bij het lesaanbod in de groepen 1 en 2; en natuurlijk heeft Bobo ook een eigen programma bij Telekids!
  • Pompoen: een blad gericht op kinderen van 3 tot 7 jaar, voornamelijk bedoeld om uit voor te lezen.
  • Disney Boekenclub: alweer een oude bekende! Met de Disney Boekenclub ontvangt je kind iedere maand een nieuw boek met Disney-verhalen en een luister-cd met dezelfde verhalen in gesproken vorm. De verhalen zijn van wisselende moeilijkheidsgraad en niet gekoppeld aan een lesmethode of leesniveau en zijn daarom op deze leeftijd met name geschikt om uit voor te lezen.

Tijdschriften voor groep 3 en 4: 6 tot 8 jaar

Educatief

  • Maan Roos VisMaan Roos Vis: blad voor kinderen in groep 3 dat naadloos aansluit op de lesmethode Veilig leren lezen van Zwijsen. Het tijdschrift heeft leuke oefeningen met woordjes, puzzels, verhaaltjes en tekeningen. Niet onbelangrijk: je kind kan het blad helemaal zelfstandig lezen en de opdrachtjes doen.
  • OkkiOkki: van Blink Uitgevers en natuurlijk ook bekend van vroeger. Het blad wordt al sinds 1953 verspreid op scholen en heeft bij Blink een grondige restyling ondergaan. Het niveau van Okki sluit prima aan bij wat je kind in de groepen 3 en 4 leert op het gebied van taal en rekenen.

Vermaak

Onderstaande bladen zijn niet op een lesmethode of specifiek op taal en rekenen gericht, maar zijn wel onzettend leuk voor kinderen van 6 tot 8 jaar:

  • Het blad Donald Duck JuniorDonald Duck Junior: een Donald Duck uitgave voor de jongere lezer met korte verhalen en simpele(r) teksten in een groter lettertype dan zijn grote broer weekblad Donald Duck. Een handig en leuk extraatje om thuis te (leren) lezen.
  • Barbie Magazine: voor meisjes vanaf 6 jaar. Dit blad staat vol met de avonturen van Barbie en leuke spelletjes. Bij ieder blad zit ook een Barbie-cadeautje!
  • Disney Boekenclub: de vlotte lezers vanaf groep 4 kunnen sommige verhalen in deze Disney reeks inmiddels misschien zelfstandig lezen. De boekjes zijn niet voorzien van een AVI-niveau.
  • Nickelodeon Magazine: voor kinderen vanaf 7 jaar, met strips en posters van de bekende figuren van kinderzender Nickelodeon.

Bladen voor groep 5 en 6: 8 tot 10 jaar

Vanaf groep 5 vormen de vakken van wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs etc.) naast taal- en rekenvaardigheden een steeds belangrijker deel van het lespakket. Kinderen willen weten hoe de wereld in elkaar steekt en hoe dingen werken en moeten daar ook steeds vaker een spreekbeurt over houden. Er zijn een behoorlijk aantal kinderbladen die inspelen op de honger naar kennis:

Educatief

  • Het blad Dolfje WeerwolfjeDolfje Weerwolfje: een tijdschrift van Zwijsen gebaseerd op de kinderboekenserie van Paul van Loon, voor groep 4, 5 en 6. Het blad sluit aan op de belevingswereld van kinderen vanaf groep 4. Iedere twee maanden puzzels, raadsels, een vervolgverhaal, moppen en lekker veel strips. Met een abonnement krijg je ook 12 keer per jaar een geheime opdracht in je mail!
  • Het tijdschrift TaptoeTaptoe: qua naam ook een oudgediende, maar sinds het in 2009 overgenomen werd door Blink Uitgevers helemaal gerestyled. Het blad sluit aan bij de leerdoelen van de groepen 5, 6 en 7 en besteedt veel aandacht aan algemene kennis over dieren en natuur, bouwen en techniek en lichaam en geest. Ook reken- en taalvaardigheden komen aan bod.
  • SamSam Junior: een blad voor zowel in de klas als thuis. In Samsam Junior leest je kind verhalen van leeftijdsgenoten over de hele wereld.
  • Kidsweek: de krant voor jonge mensen (7 t/m 12 jaar) met zowel serieus als grappig nieuws, alsmede aandacht voor dieren en sport.
  • Zo Zit Dat: het blad voor kinderen die nieuwsgierig zijn op het gebied van wetenschap, techniek, technologie, natuur, dieren en sport. Iedere maand antwoord op de leukste en beste vragen. Dit tijdschrift is geschikt vanaf ongeveer 9 jaar.

Vermaak

  • Donald Duck: het bekende weekblad dat al sinds 1952 in Nederland iedere week verschijnt.
  • Donald Duck Extra: Extra verhalen voor wie niet genoeg heeft aan zijn wekelijkse portie Donald Duck.
  • Tina: het grootste weekblad voor meiden met de beste tips, de leukste vips en grappige strips.
  • Katrien Duck: een maandblad met strips van Katrien en naar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. Ook Donald Duck de neefjes ontbreken natuurlijk niet!
  • Stoer!: een eigenwijs magazine voor jongens van 8 t/m 13 jaar met games, gadgets, strips, spanning en avontuur. Tevens bij ieder nummer een leuk kadootje!
  • Panna!: het voetbalblad voor jongens en meisjes met extra aandacht voor jeugdvoetbal en de beste tips en tricks.

Bladen voor groep 6, 7 en 8: 9 tot 12 jaar

Educatief

  • National Geographic JuniorNational Geographic Junior: de junior-versie van National Geographic Magazine. Je kind komt alles te weten over natuur, cultuur en geschiedenis maar ook over ruimtevaart en techniek.
  • SamSam: net zoals Samsam Junior, maar dan voor de groepen 7 en 8.
  • 7Days: de weekkrant voor kinderen vanaf groep 8. De 'grote broer' van Kidsweek.

Op het gebied van wetenschap en techniek is Zo Zit Dat nog steeds een geschikt blad, maar wellicht is het tijdschrift KIJK vanaf groep 8, mits je kind vlot begrijpend kan lezen en bovenmatig geïnteresseerd is in wetenschap en techniek, ook een goede keus. In de categorie vermaak zijn de Donald Duck, Donald Duck Extra, Tina, Katrien, Stoer! en Panna voor kinderen in deze leeftijdsgroep ook nog steeds leuk. Ook interessant zijn Goal Magazine, Meiden Magazine en misschien Girlz en de Hitkrant en andere bladen voor de jeugd in het voortgezet onderwijs en het laatste jaar van het basisonderwijs.

Voor peuters: 2 en 3 jaar

Peuters zijn natuurlijk geen basisschoolkinderen, maar voor de volledigheid willen we nog een blad voor de kleinsten vermelden. Voor kinderen van 1 tot 3 is het blad Pippo wellicht het meest geschikt. In Pippo leert je kind aanwijzen, benoemen en verbanden leggen aan de hand van woordplaatjes, spelletjes en korte verhaaltjes.

Mocht je kind een bepaald blad erg leuk vinden, dan kun je natuurlijk altijd overwegen om een (proef)abonnement te nemen zodat het tijdschrift automatisch in de bus valt. Hoe leuk is het om wekelijks of maandelijks je eigen post te krijgen met jouw eigen naam en adres op de adressticker? Neem eens een kijkje bij de tijdschriften voor kinderen voor de lopende aanbiedingen van de in dit artikel genoemde titels. De meeste, zo niet alle bladen, zijn ook beschikbaar als automatisch aflopend kado-abonnement. We wensen je veel plezier met het uitzoeken van het juiste kinderblad voor je zoon, dochter of kleinkind!

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws