De week volgens de kranten: het voorpaginanieuws van week 6
Home

De kranten van week 6

Het voorpaginanieuws

Wat vonden de kranten in Nederland nieuwswaardig genoeg voor hun voorpagina in week 6? Het ging deze week onder ander over de aanstaande verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Rusland, het Nederlandse zorgstelsel en het zich immer voortslepende proces tegen de Surinaamse president Bouterse aangaande de Decembermoorden.

De week volgens de kranten: voorpagina nieuws uit week 6In week 6 is er weer het één en ander gebeurd kun je wel zeggen. Wat was er zoal in het nieuws deze week? Hieronder een korte samenvatting van wat de landelijke dagbladen op hun voorpagina brachten.

Maandag

Voorpagina van de Volkskrant van maandag 6 februari

Op maandag bijt de Volkskrant het spits af met een voorpagina-artikel over Donald Trump die ten strijde trekt tegen de rechterlijke macht. Volgens de krant maakt de kersverse president van de VS nu na journalisten, wetenschappers en politici ook de rechters verdacht. Ook is er aandacht voor Emmanuel Macron, de Franse politicus die in 2016 de politieke partij 'En marche!' oprichtte en kandidaat is voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk, die in het voorjaar gedurende twee stemrondes plaatsvinden op 23 april en 7 mei. De VK blikt vooruit naar deze verkiezingen en heeft verderop in de krant een uitgebreid achtergrondartikel over de 'de man die Le Pen moet stoppen'.

Dagblad Trouw komt aan het begin van de week met een onderzoek waaruit blijkt dat het huidig zorgstelsel de kiezers niet lekker zit. Volgens de krant vindt een meerderheid van de Nederlanders dat de overheid de zorg weer naar zich toe moet trekken. Ook veel rechtse kiezers zouden het initiatief van de SP, het Nationaal Zorgfonds, steunen. 57% van de ondervraagden vindt dat de overheid de zorg weer moet gaan regelen, net als vroeger.

NRC Next van maandag 6 februari

In nrc.next is er aandacht voor de aanloop naar de verkiezingen, en wel op het digitale vlak. Volgens de krant is ook het Torentje doelwit van Russische hackers. De vraag is vervolgens hoe we ons moeten verweren tegen geavanceerde phishing-bombardementen. NRC Handelsblad komt 's avonds met een artikel van dezelfde strekking. De eerdergenoemde hackers uit Rusland, die nauwe banden hebben met het Kremlin, zouden het volgens de AIVD hebben gemunt op Nederlandse staatsgeheimen.

Dinsdag

Voorkant van het AD van dinsdag 7 februari

In het Algemeen Dagblad van dinsdag geeft de VVD volgens de krant gehoor aan het zorgmanifest 'Scherp op ouderenzorg' van Hugo Borst en Carin Gaemers door te zeggen 2 miljard euro voor betere zorg in verpleeghuizen uit te willen trekken. In een interview geeft Mark Rutte aan dat de verpleeghuizen zelf duidelijk moeten aangeven hoe ze het geld willen besteden, maar een nieuwe lease-auto voor de directeur zal er niet in zitten.

In de Telegraaf is er aandacht voor kritiek van de Inspectie van het Onderwijs. Scholen zouden 'ernstig falen met het bijbrengen van burgerschap' aan leerlingen. Nederlandse waarden, de democratie en gevoelige thema's als homoseksualiteit en vrijheid van geloof en meningsuiting zouden niet genoeg bespreekbaar zijn in de klas. Volgens de onderwijsinspectie zou het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) mede schuldig zijn aan dit falen omdat deze niet duidelijk genoeg omschreven zou hebben wat precies de bedoeling is.

Voorpagina van dagblad Trouw van dinsdag 7 februari

Ook in Trouw is er aandacht voor scholen. Hier gaat het over de vraag of de herkomst van een leerling zou moeten bepalen of een school al dan niet extra geld krijgt. In het nieuwe model van het CBS om achterstandsleerlingen te herkennen is etniciteit terug als criterium, naast het opleidingsniveau van de ouders (ook specifiek dat van de moeders) en of de ouders schulden hebben. Reden hiervoor is volgens de krant de komst van grote groepen kinderen uit Oost-Europa en Syrië die, ondanks dat hun ouders hoogopgeleid zijn, wel degelijk een grote achterstand hebben op het gebied van de Nederlandse taal.

Woensdag

De VK van woensdag 8 februari Op woendag blikt de Volkskrant, die het thema verkiezingen hoog in het vaandel heeft staan, vooruit naar de presidentsverkiezingen in Rusland van volgend jaar. We zien een foto van Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die Poetin volgend jaar wil uitdagen maar die volgens het dagblad waarschijnlijk door een Russische rechter schuldig zal worden bevonden aan het verduisteren van 16 miljoen roebel (ongeveer 250.000 euro) aan hout. Poetin zou zijn tegenkandidaten op deze manier stelselmatig weten uit te schakelen. Later die dag wordt inderdaad bekend dat Navalny schuldig is bevonden. Zelf geeft hij direct aan in hoger beroep te gaan en zijn verkiezingscampagne gewoon door te zetten.

De Telegraaf komt in het midden van de werkweek met een exclusief interview met Ruben Rozendaal, de man die destijds als militair betrokken was bij de Surinaamse staatgreep in 1980 en verdachte van de Decembermoorden. Rozendaal is met zijn getuigenis tegen Bouterse een belangrijke spil in het proces en hoopt hem alsnog achter de tralies te krijgen. Verder in de krant van woensdag aandacht voor hulpverleners die alarm slaan. Agenten zouden tijdens hun werk veelvuldig door asociaal publiek worden belaagd en 'als boksbal worden gebruikt'. Volgens de politievakbond ANPV neemt het geweld, ondanks goede bedoelingen uit Den Haag, alleen maar toe.

Het AD Algemeen Dagblad van woendag 8 februari

In het AD meer berichtgeving over de zorg. Een kamermeerderheid bestaande uit de partijen D66, VVD, SP en PVV willen ervoor zorgen dat de eigen bijdrage van zorg in verpleeghuizen wordt geschrapt. Vooral voormalig zelfstandigen zouden de dupe zijn van de oude regeling, waarbij de eigen bijdrage kan oplopen tot zo'n 2300 euro per maand. Volgens D66 is het een onrechtvaardige regeling omdat ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest en vermogen opgebouwd hebben nu als het ware daarvoor worden beboet. Er is ook ruimte voor wat feelgood nieuws in het Algemeen Dagblad: het is (tijdelijk?) wat rustiger rond president Trump, dus toont de krant een foto van ex-president Barack Obama met een 'big smile'. Hij blijkt les in kitesurfen te krijgen van Richard Branson, de Britse miljardair en oprichter van de Virgin Group, onder andere bekend van de platenmaatschappij, platenzaken en luchtvaartmaatschappij. 'America First' is er niet (meer) bij voor Obama en zijn vrouw Michele, die vakantie vieren op Branson's privé-eiland Moskito in het Caribisch Gebied.

'Politieke leiders mijden het debat' kopt NRC Handelsblad woendagmiddag, daarmee verwijzend naar het eerste politieke debat van de verkiezingscampagne dit jaar, het Noordelijk Lijsttrekkersdebat in het provinciehuis in Groningen. Mark Rutte en Geert Wilders zullen er niet bij zijn en hebben er volgens NRC ook weinig bij te winnen: Rutte wordt de laatste tijd hard aangevallen en zal zich dus vooral moeten verdedigen en de PVV volgt liever de eigen campagestrategie waarbij iedereen het toch al over Wilders zal hebben en zijn aanwezigheid bij alle debatten volgens partijgenoot Martin Bosma niet nodig is. De VVD en PVV hebben ook al gedreigd niet te zullen komen opdagen op het lijsttrekkersdebat dat RTL op zondag 26 februari wil houden als daar toch meer dan de eerst door RTL toegezegde maximaal 4 lijsttrekkers aan meedoen.

Donderdag

De voorkant van de Telegraaf van donderdag 9 februari

In de Telegraaf van donderdag zien we een foto van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Zij hielden een minuut stilte in het Duitse concentratiekamp Buchenwald dat zij aandeden tijdens hun bezoek aan Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Verder besteed het dagblad aandacht aan de eindfase van het Decembermoordenproces, waar na zestien jaar voorbereiding uiteindelijk op deze donderdag, 9 februari, het requisitoir zal worden gehouden door aanklager Roy Elgin. Aan het eind hiervan komt de officier van justitie met een strafeis, en gevreesd wordt dat hoofdverdachte Desi Bouterse het uitspreken daarvan zal proberen te verhinderen. Later op de dag blijkt inderdaad dat de advocaten van president Bouterse het proces tot een nog nader vast te stellen datum hebben weten uit te stellen.

De Volkskrant komt met een onderzoek gebaseerd op de inspectierapporten van zogenaamde 'majeure risicobedrijven': grote bedrijven, voornamelijk in de (petro)chemische industrie, die met flinke hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken. Uit de rapporten blijkt volgens het dagblad dat een groot deel van deze bedrijven vaak de veiligheidsregels schendt. Het zou de afgelopen twee jaar gaan om meer dan de helft van de ongeveer 400 risicobedrijven.

Trouw besteedt op de donderdag uitgebreid aandacht aan het oplaaiende debat over de eigen bijdrage voor verpleegzorg. De krant stelt vier vragen over de omstreden regeling die al weer vier jaar van kracht is en komt met een interview met hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers, die zijn bedenkingen heeft bij de plannen van D66 en VVD om het vermogen van ouderen niet langer mee te laten tellen bij het vaststellen van de hoogte van de eigen bijdrage. Het artikel op de voorpagina gaat over wetenschappers die pleiten voor vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties en gegevens voor iedereen. Dat zou in 2020 rond moeten zijn. Nu is het nog vaak zo dat veel wetenschappers in op hun vakgebied gespecialiseerde tijdschriften publiceren en dat hun collega's er vervolgens een abonnement op moeten nemen om de resultaten en bevindingen in te kunnen zien. Hieraan zouden universiteiten jaarlijks 40 miljoen euro kwijt zijn volgens Trouw.

Vrijdag

Algemeen Dagblad van vrijdag 10 februari

Op de voorpagina van het AD van vrijdag gaat het ook alweer over een groot deel over de zorg. Ten eerste vinden het Nederlands Genootschap van Abortusartsen en het kenniscentrum Rutgers dat de anticonceptiepil weer terug moet in het basispakket. Het aantal abortussen is voor het eerst in jaren weer aan het stijgen meldt de krant: in 2015 ging het om 30803 afgebroken zwangerschappen terwijl het er in 2014 nog 30361 waren. Verderop een achtergrondartikel over steeds maar duurder wordende medicijnen. Farmaceutische bedrijven maken volgens minister Schippers te veel winst op geneesmiddelen. Met name medicijnen die kanker remmen, bestrijden, voorkomen of verlichten zijn zeer lucratief voor de farmaceutische industrie, zeker nu de overlevingskansen voor veel patiënten steeds groter worden.

Voorkant nrc.next van vrijdag 10 februari

nrc.next besteedt net voor het weekend aandacht aan het honderdjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl. In het gemeentemuseum in Den Haag is er van 12 februari tot en met 21 mei de eerste van vier tentoonstellingen om dat te vieren: Piet Mondriaan en Bart van der Leck - de uitvinding van een nieuwe kunst vertelt het verhaal over de twee schilders die met elkaar bevriend raakten en de hieruit voortvloeiende geboorte van De Stijl, bekend van de abstracte vormen en kleurencombinatie van de primaire kleuren rood, geel en blauw aangevuld met zwart, wit en grijs. Verder valt Kerstmis dit jaar volgens het ochtendblad vroeg, en wel op 15 maart: de verkiezingsbeloftes van de politieke partijen liegen er niet om, er wordt alweer met miljarden gestrooid door met name D66, VNL en Groenlinks. De redactie vraagt zich af of dit wel verstandig beleid is.

'Dossiers op straat' kopt De Telegraaf tenslotte. Bouwvakkers die bezig zijn met de verbouwing van de rechtbank in Amsterdam hebben volgens het dagblad duizenden pagina's aan gevoelige informatie en geheime stukken, waaronder over lopende zaken, gevonden in verlaten vertrekken. De Telegraaf heeft de stukken doorgespit en concludeert dat het 'een datalek van ongekende proporties' betreft en dat de rechtbank zich moet schamen. De rechtbank heeft inmiddels aangifte van diefstal gedaan. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen...

Tot zover een greep uit de voorpagina's van de kranten van week 6. Opvallend: geen enkele krantenredactie vond het toch wel opzienbarende nieuws over de Stemwijzer die een tijd lang onbedoeld inzicht gaf in het aantal adviezen dat per partij werd gegeven en bepaalde potentieel gevoelige gegevens onbedoeld doorsluisde naar een derde partij nieuwswaardig genoeg voor de voorpagina.

Wilt u ook graag op de hoogte blijven van wat er allemaal speelt, en op de eerste rang zitten wat betreft nieuws over de verkiezingscampagne voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen? Overweeg dan een proefabonnement of vast abonnement op de krant; zodoende blijft u iedere dag op de hoogte van al het (politieke) nieuws gebracht door honderden journalisten en een vakkundige redactie. U vindt alle aanbiedingen van kranten in de desbetreffende categorie. Wilt u alleen in het weekend de papieren krant en de rest van de week digitaal? Overweeg dan een abonnement op de zaterdagkrant.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws