Het voorpaginanieuws van week 7: dit schreven de kranten
Home

De kranten van week 7

CPB berekeningen, Trump & Rusland en meer

Waar ging het in week 7 over in de kranten? Er was veel aandacht voor de plannen van de verschillende politieke partijen en de doorrekenening daarvan door het Centraal Planbureau. Ook de situatie rond president Trump en de onrust daarover in de VS zelf maar ook de politiek in Moskou kreeg veel ruimte.

Wat was in week 7 belangrijk nieuws volgens de kranten?In de week van 13 t/m 19 februari gebeurde er weer van alles in Nederland en de rest van de wereld. Welk nieuws vonden de krantenredacties belangrijk genoeg voor hun voorpagina's? Hieronder een overzicht van het nieuws van week 7 volgens de grote dagbladen.

Maandag

De Telegraaf van maandag 13 februari 2017

In de Telegraaf van maandag 13 februari uiteraard volop aandacht voor Piet Keizer, die vanaf 1961 de linksbuiten van Ajax was en dat tot het einde van zijn profcarrière in 1974 ook bleef. Keizer overleed op 10 februari aan de gevolgen van longkanker. 'Piet Keizer was altijd zichzelf' kopt de krant, om in het sportkatern Telesport vervolgens de eerste 7 pagina's in te ruimen voor een uitgebreid in memoriam. Het bewaren waard dus.

Ook de Volkskrant komt met een postuum en een column van Willem Vissers over Piet Keizer. Verder begint deze krant de week met het nieuws dat het verkiezingsdebat dat RTL gepland had niet doorgaat. PVV en VVD hadden eerder al te kennen gegeven dat ze niet zouden komen opdagen omdat RTL zich niet aan de afspraak zou houden om het debat tot 4 lijsttrekkers te beperken. Geert Wilders en Mark Rutte maakten beiden in het weekend bekend dat ze niet zouden komen opdagen bij het debat, dat voor 26 februari op de agenda stond. Volgens Sybrand Buma, partijleider van het CDA, hebben 'Wilders en Rutte achter de schermen de kluit belazerd'. Voor RTL betekent het dat ze de potentiële 1,7 miljoen kijkers (van 2012) iets anders zullen moeten voorschotelen. Wilders twitterde dat hij nu mooi carnaval kan gaan vieren op de betreffende zondag. Idee voor RTL?

De voorpagina van het AD van 13 februari

Het AD Algemeen Dagblad bijt het spits af met D66 die belooft om de komende regeerperiode 4 en een half miljard euro in het onderwijs te steken. Het bedrag moet volgens partijleider Alexander Pechtold ten goede komen aan verbetering van het onderwijs en innovatie. Pechtold denkt daarbij aan het verkleinen van klassen, het helpen van kinderen met leerachterstanden en het verlichten van de administratieve taken van leraren zodat deze zich weer meer bezig kunnen houden met lesgeven en de kwaliteit daarvan. In AD Sportwereld is er natuurlijk ook volop aandacht voor Piet Keizer. 'Geniaal en eigenzinnig' en een 'meester van de schaarbeweging' noemt de sportredactie hem.

Dinsdag

Voorpagina Trouw 14 februari 2017

Ook in Trouw is er aandacht voor het onderwijs. 'Senaat wil uitstel register voor leraren' lezen we dinsdag op de voorpagina. Het betreft een wet die per 1 augustus in zou moeten gaan en alle leraren zou verplichten om al hun opleidingen en bijscholingen op te geven. De PVDA wil de invoering nu minimaal 9 maanden uitstellen om zorgvuldig te werk te kunnen gaan. De wet ligt overigens niet lekker bij veel van de 250.000 leraren die Nederland rijk is. Zij vrezen dat zij extra administratie moeten gaan voeren en onnodige extra kosten moeten gaan maken voor bijscholing aan dure opleidingsinstituten.

Volgens de Volkskrant 'missen opiniepeilers steeds grotere groepen', daarmee doelend op het aantal mensen dat nog actie meedoet of mee wil doen aan enquêtes. Nieuw onderzoek van het CBS, uitgevoerd bij de nationale statistiekbureaus van 22 landen, lijkt uit te wijzen dat de respons steeds verder afneemt. Volgens het dagblad zijn wetenschappers bezorgd over deze trend. Zij vrezen voor vertekende resultaten van belangrijke onderzoeken en peilingen. De laatste gaan ook nog eens een steeds grotere rol spelen bij verkiezingen, terwijl de vele zwevende en strategische kiezers het voorspellen van de uitslag nog eens extra moeilijk maken.

Telegraaf voorpagina van dinsdag

De Telegraaf weet op dinsdag te melden dat er binnen het winkelbedrijf Blokker ruzie wordt gemaakt over de terugkeer in het assortiment van oude producten, zoals groene zeep en de pluizentondeuse. De eerder door de directeur formule & marketing Robert Bohemen ingezette modernisering van de 450 winkels en de internetstrategie lijken nog niet echt aan te slaan, vandaar dat de winkelketen teruggrijpt op de eerdergenoemde goedlopende klassiekers. Bohemen vindt het veel te vroeg om conclusies te trekken en houdt de logistiek, die een stuk beter zou kunnen, verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten. Verder op de voorpagina een indrukwekkende foto van hulpverleners die met prikstokken op zoek zijn naar slachtoffers van de lawine in de Franse Alpen, die maandag vier levens opeiste.

Woensdag

Woensdag 15 februari in NRC

'Team Trump sprak vaak met Russen' lezen we woensdag in de namiddag op de voorpagina van NRC Handelsblad. Het avondblad komt met een bericht uit de New York Times van diezelfde ochtend. De gesprekken die medewerkers van Trump en Rusland voor de verkiezingen zouden hebben gehad zijn onderschept, aldus beide kranten. Verder wordt in het politiek panel van NRC de vraag gesteld wie de grootste potentie heeft om de leider op links te worden: Jesse Klaver van Groenlinks, Alexander Pechtold van D66, Emile Roemer van de SP of Lodewijk Asscher van de Partij van de Arbeid.

Volgens dagblad Trouw is er op de Griekse eilanden een tekort aan experts die asielaanvragen van migranten uit onder meer Turkijke moeten beoordelen. Reden hiervoor zou zijn dat de EU-landen de toegezegde medewerkers niet sturen. Er worden nu als noodmaatregel uitzendkrachten ingehuurd door de Griekse asieldienst. Zij moeten de asielzoekers gaan ondervragen en bepalen of de asielaanvraag gegrond is. De dienst maakt zich zorgen over het gebrek aan ervaring van de tijdelijke krachten, hoewel deze wel in het bezit zouden moeten zijn van een universitair masterdiploma, bij voorkeur in een juridische richting.

VK voorpagina van woensdag 15 februari 2017

'Wie heeft de touwtjes in handen?' vraagt de Volkskrant zich woensdag af, hiermee doelend op de chaos in het Witte Huis, waar zich een gevecht om de macht lijkt af te spelen. Aan het begin van de week verloor president Trump ook al zijn belangrijkste veiligheidsadviseur Michael Flynn, die zijn ontslag aanbood na in opspraak te zijn geraakt over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Sergej Kislyak. De krant toont hierbij een foto van Trump en de Japanse premier Shinzo Abe van de zaterdag ervoor in zijn golfresort in Florida, nadat hen was verteld dat Noord-Korea succesvol een middellange-afstandsraket had gelanceerd. Critici verweten Trump vervolgens dat hij openlijk overleg hierover pleegde met zijn adviseurs.

Donderdag

Donderdag 16 februari, de voorpagina van Trouw

Ook in Trouw is de voorpagina op donderdagochtend grotendeels gewijd aan de Amerikaanse president. De volgende tegenslag voor hem zou volgens het ochtendblad zijn dat de inlichtingendiensten hem dwars zitten. Geheimen komen één voor één op straat te liggen en worden gelekt naar de media, die er wel raad mee weten. Waarom de inlichtendiensten dit doen is niet geheel duidelijk, geopperd wordt dat het persoonlijke weerzin kan zijn van spionnen tegen de president of dat het uit professionele overwegingen gebeurt om hem een les te leren. Verder weet Trouw te melden dat na de Republikeinen en de federale overheid nu ook steeds meer Republikeinse congresleden weerspannig worden. Onder hen is onder andere ook fractievoorzitter Mitch McConnell, die meer duidelijkheid wil over het contact van Flynn met de Russen.

'Oude ijzervreters terug om jonge garde te leren vechten' meldt het Algemeen Dagblad donderdagochtend met grote letters. Na de val van de muur in Berlijn heeft het Nederlandse leger eigenlijk alleen nog maar aan vredesmissies deelgenomen, waardoor de kennis over het voeren van een echte veldslag met duizenden tegenstanders met vergelijkbare wapens danig is weggezakt. Daarom roept het leger oud-officieren die reeds lang met pensioen zijn en gehard zijn gedurende de Koude Oorlog terug om de 'jonkies' tips en trucs te geven.

Voorpagina van de Telegraaf van 16 februari

De Telegraaf bericht op de donderdag over een nieuw wetsvoorstel van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hij zou volgens het dagblad een 'hek om cruciale bedrijven' willen. Aanleiding voor de wet zou de Mexicaanse zakenmagnaat en multi-miljardiar Carlos Slim zijn geweest, die in 2013 snode plannen had met KPN. Het telecombedrijf wist de overname destijds zelf te voorkomen terwijl het kabinet er niets aan kon doen en hulpeloos moest toekijken. Daar moet nu dus verandering in komen vindt Kamp: bij overnames van bedrijven die het nationaal belang schaden wil hij voortaan dat er ingegrepen kan worden door de overheid. Op die manier zouden grote bedrijven die vroeger van de overheid waren, zoals KPN en PostNL, beschermd kunnen worden tegen overname door 'dubieuze partijen'.

Vrijdag

VK van vrijdag 17 februari

Op donderdag 16 februari kwam het Centraal Planbureau (CPB) met de doorrekening van de verkiezingsprogramma's van de meeste partijen (alleen 50Plus, de PVV en de Partij voor de Dieren hadden hun programma niet ter doorrekening aangeboden). De Volkskrant pikt in haar vrijdageditie voornamelijk de positieve punten er uit en kopt 'Partijen besteden flink, dus er valt iets te kiezen'. Dat is volgens de krant de kernzin van de directeur van het CPB, Laura van Geest. In het bijna 400 pagina's tellende document 'Keuzes in kaart: 2018-2021, een analyse van elf verkiezingsprogramma's' staat volgens de VK onder meer dat het plan van de SP de werkeloosheid op korte termijn terug kan dringen, dat het verkiezingsplan van Groenlinks de staatsschuld weet te verminderen en dat de PvdA de lasten voor bedrijven wil verzwaren.

De Telegraaf vat de doorrekening samen met 'Huiseigenaren de klos', daarmee doelende op de programma's van onder meer D66, de PvdA, SP, Groenlinks en het CDA, die volgens de krant de hypotheekrenteaftrek verder af willen bouwen. Volgens het dagblad staat de 'volgende aanval op het programma', nadat de huidige coalitie eerder in deze regeerperiode al besloot om aan de hypotheekrenteaftrek te gaan morrelen. Ook de auto dreigt volgens de Telegraaf de komende periode een melkkoe te worden, want links zou 'de pijlen richten op de automobilist'.

Voorpagina nrc.next vrijdag 17 februari

nrc.next doet in de vrijdagkrant op de voorpagina een analyse van de politieke situatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. Volgens het artikel waren de Russen in eerste instantie blij met de verkiezing van Trump tot president, maar leidt de steeds maar toenemende chaos in Washington tot groeiend ongemak in Moskou. Ook hier uiteraard aandacht voor het rapport van het CPB. Verderop doet nrc.next verdeeld over 4 pagina's verslag van alle elf doorgelichte plannen. D66, Groenlinks en de Christenunie zouden het best scoren wat betreft het klimaat en voor nu zou in ieder geval lijken te gelden 'meer van alles voor iedereen'.

Tot zover een selectie van het voorpaginanieuws van de grote landelijke dagbladen van week 7. Wilt u in het vervolg iedere dag op de hoogte worden gehouden van al het nieuws op het gebied van politiek, economie, sport, de maatschappij en meer? Overweeg dan een abonnement op de krant. Bij ons kunt u kiezen uit zo'n beetje alle aanbiedingen van landelijke én regionale dagbladen. Voor de meeste titels bieden we zowel kortlopende proefabonnementen als vaste abonnementen met een zeer aantrekkelijke korting voor nieuwe abonnees.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws