Kranten passen logo en kleur aan voor belangrijk sportmoment

Nederlandse kranten kleuren roze voor Tom Dumoulin

Sportmoment van het jaar?

Ter ere van de overwinning van Tom Dumoulin, die op zondag 28 mei 2017 de honderdste Giro d'Italia op zijn naam mocht schrijven, verschenen veel Nederlandse kranten de dag na de overwinning deels in het roze en soms zelfs met een aangepast logo. Hieronder de meest opvallende veranderingen en quotes.

La Gazetta dello Sport, de Italiaanse sportkrant die de Giro organiseert Afgelopen zondag gebeurde er iets bijzonders in de Nederlandse sportwereld: 37 jaar nadat Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won, was er eindelijk weer een Nederlandse wielrenner die één van de Grote Rondes wist te winnen: de 26-jarige Tom Dumoulin klopte in de laatste individuele tijdrit van de 100ste Ronde van Italië de Colombiaan Nairo Quintana en mocht gehuld in de roze trui het podium beklimmen.

De karakteristieke kleur van de Giro d'Italia is zoals iedereen weet roze: vanwege de roze trui die de leider van het algemeen klassement draagt. Voor die kleur is al in 1931 gekozen vanwege de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport die al vanaf 1908 de Ronde van Italië organiseert. De krant wordt namelijk al vanaf 1899, drie jaar na het verschijnen van de eerste editie in 1896, op roze papier gedrukt.

De Nederlandse dagbladen over Tom Dumoulin

De Limburger van 29 mei 2017De link tussen de kleur roze en de oudste sportkrant ter wereld was tezamen met het feestelijke feit van de overwinning van Tom Dumoulin een goede reden voor veel Nederlandse kranten om de voorpagina danwel de sportrubriek ook in roze tinten af te drukken. We beginnen met de regionale krant uit Dumoulin's geboorteregio (hij werd in 1990 geboren in Maastricht): de Limburger. Voor de gelegenheid is het logo van de Limburger roze in plaats van blauw en zien we een stralende Tom Dumoulin geflankeerd door de prachtige kathedraal van Milaan, met de trofee waarin inmiddels ook zijn naam in staat gegraveerd. Het dagblad vat de overwinning kernachtig samen met het woord 'Historisch'.

Voorpagina van De Telegraaf van 29 mei 2017De Telegraaf staat bekend om de uigebreide aandacht voor sport, zeker in en vlak na het weekend. Het logo blijft hier gewoon zwart, maar vlak daaronder lezen we in 'roze chocoladeletters' 'Tom flikt het!'. De krant ruimt vervolgens de eerste 4 pagina's van het nieuwskatern én de eerste 6 pagina's van de sportkrant Telesport in voor een uitgebreide beschouwing van Dumoulin's zege en de weg daar naartoe met als afsluiting de spectaculaire inhaalrace op de laatste dag.

Het AD Algemeen Dagblad van 29 mei 2017 met roze logoHet AD, een krant met ook veel aandacht voor sport, kleur haar logo in de maandagkrant giro-roze in plaats van het normale rood en kopt 'Jan, Joop, TOM', daarmee doelend op de drie Nederlanders die ooit énén of meer Grote Rondes op hun naam hebben weten te schrijven: Jan Janssen in de Ronde van Spanje (1967) en de Tour de France (1968), Joop Zoetemelk in de Ronde van Spanje (1979) en de Tour de France (1980) en nu dus Tom Dumoulin. Als eerbetoon is AD Sportwereld, de sportkrant van het Algemeen Dagblad, deze keer helemaal op in het roze gedrukt, net zoals La Gazzetta dello Sport dus.

Voorpagina van BN De Stem van 29 mei 2017 met geel/zwart logoOok de regionale dagbladen De Stentor, Tubantia en Het Brabants Dagblad kleuren daags na de overwinning gedeeltelijk roze. BN DeStem, het dagblad voor West-Brabant en Zeeuws Vlaanderen, heeft deze maandag overigens ook een logo met een compleet andere kleurstelling: geel op zwart. In Breda werd namelijk ook een sportfeestje gevierd: voetbalclub NAC wist door een overwinning op NEC in de nacompetie te promoveren van de Eerste Divisie naar de Eredivisie. De club uit Breda speelt dus vanaf volgend seizoen twee jaar na de degradatie weer op het hoogste niveau. De voorpagina van BN DeStem wordt dan ook gedeeld door feestvierende voetballers van NAC in Nijmegen en Tom Dumoulin met de Giro trofee.

De Stentor van 29 mei 2017 met roze logoTC Tubantia van 29 mei 2017 met roze logoBD van 29 mei 2017 met roze logo
Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws