De nieuwe lifestyle bijlage van de Telegraaf heet VRIJ

VRIJ Magazine: nieuwe bijlage bij de Telegraaf

Lekker het weekend in met de krant én lifestyle blad

Kranten vernieuwen de laatste tijd aan de lopende band. Afgelopen zaterdag, 21 mei, was het de beurt aan de weekendbijlage van de Telegraaf. Wat is er allemaal veranderd? We zetten het op een rijtje.

VRIJ Magazine, de nieuwe weekendbijlage van de Telegraaf's Lands grootste krant, de Telegraaf, heeft sinds zaterdag 21 mei een nieuw lifestyle magazine: VRIJ! Dit blad, uitgegeven op krantenpapier in A4 formaat, vervangt de weekendbijlages Weekeinde en ReizenWonenVaren. De Telegraaf heeft het zelf op de voorpagina van de zaterdagkrant over 'het nieuwe zaterdagmagazine VRIJ: 80 pagina's over lifestyle, reizen, culinair, wonen en mobiliteit'. De laatste tijd zijn veel kranten bezig met het restylen van de krant zelf en/of de bijlages en weekendmagazines. Onlangs verscheen Het blad bij NRC voor de eerste keer als maandelijks extraatje ter vervanging van het oude tweemaandelijkse DeLuxe, nu is het dus de Telegraaf die haar weekendbijlage vernieuwt en omdoopt tot een magazine. Telegraaf voorpagina 21 mei 2016We nemen de 80 pagina's door. Babette Wieringa, chef VRIJ, houdt in ieder geval in haar eerste column voor het blad een pleidooi voor de papieren krant. Uit onderzoek dat de Telegraaf heeft laten uitvoeren blijkt dat de Nederlander in het weekend naar rust verlang en graag wil 'uitloggen' om afstand te nemen van de hectiek van de digitale wereld. Even heerlijk ontspannen met een kop koffie en de dikke krant + bijlage op tafel hoort daar natuurlijk helemaal bij!

De inhoud

De Telegraaf heeft gekozen voor een duidelijke indeling in thema's ('pijlers'), die verder uitgebreid aan bod komt. Van de 80 pagina's zijn 11 full-page reclame en Telegraaf lezersaanbiedingen, de rest is redactionele inhoud. Met ruim 86% inhoud scoort de VRIJ hier beduidend beter dan de 71% van de eerste editie van het Blad bij NRC. Waar bestaat die inhoud uit? Laten we eens een kijkje nemen:

  • De eerste editie van VRIJ Magazine van  21 mei 2016Groot interview: net als bij NRC is er ook in de weekendbijlage van de Telegraaf ruimte voor een groot interview met een spraakmakend persoon. In de eerste editie van VRIJ mag voormalig voetbalvedette en Oranje-aanvoerder en huidig voetbalanalist Ruud Gullit het spits afbijten. Hij vertelt over hoe belangrijk de opvoeding van zijn moeder voor hem is geweest, over hoe het leven nu eigenlijk een stuk leuker is dan toen hij zijn grote successen met Milan, het Oranje kampioensteam van 1988 en in de Champions League met Chelsea en Sampdoria boekte, het voetballen op kunstgras wat het Nederlands voetbal volgens hem kapot maakt, zoon Maxim die bij AFC C1 voetbalt en Manchester United speler Memphis Depay.
  • Reportage: in de eerste reportage maken twee Telegraaf redacteuren hun American Dream waar; de een kiest voor de Chris Craft Corsair motorboot, de ander voor de Corvette Stingray. Beide voertuigen hebben dezelfde V8 motor onder de kap, de belevenis is weliswaar bij beide heel anders.
  • Reizen: vakantie en reizen zijn in de weekendbijlage van de Telegraaf altijd belangrijk geweest en zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de titel VRIJ en het begrip vrijheid, het is dus ook geen wonder dat dit onderdeel na het interview met Gullit als eerste aan bod komt. We worden meegenomen op een reis naar het prachtige Borneo waar de palmolie-industrie en de vernietiging van het regenwoud het voortbestaan van de Orang-oetan bedreigt. In de rubriek Skylines vertellen correspondenten uit Parijs, New York, Londen en Moskou over opvallende zaken uit de betreffende steden. Dat Drenthe meer te bieden heeft dan hunebedden, schapen en Bartje wordt duidelijk uit een mooie reisreportage waarin onder andere het centrum van Hoogeveen en de gezellige binnenstad van Assen worden bezocht. In 48 uur in Dublin wordt een goed beeld verkregen van de charmante hoofdstad van Ierland welke zich uitstekend voor een korte stedentrip lijkt te lenen.Tot slot worden de mooiste reisfoto's van lezers iedere week in VRIJ geplaatst en worden de meningen gepeild over een reisonderwerp.
  • Leef nu!: in dit lifestyle onderdeel draait het allemaal om gezond en aangenaam leven. Healthcoach Asja Tsachigova, bedenker van de Levensstijl Methode, heeft een vaste rubriek in VRIJ en stelt zich in de eerste editie voor. Volgens haar methode moeten we kiezen voor de juiste voeding in combinatie met beweging en ontspanning. om ons beter te voelen. Klinkt goed, Asja! In de rubriek Toen worden herinneringen opgehaald aan de jaren 60, 70 en 80. Speldjes, sleutelhangers en smurfen verzamelen in deze editie. Herkenbaar, en dus leuk! In de rubriek Spijt komen lezers aan het woord die vertellen waarom ze ergens spijt van hebben en wat ze anders zouden hebben gedaan. Wat volgt is een met foto's gelardeerde reportage over de Man Cave, het toevluchtsoord waar de moderne man even helemaal tot rust kan komen en/of zichzelf kan zijn.
  • En route: dit onderdeel vervangt voor een deel de oude bijlage ReizenWonenVaren, met alles over auto's, boten, fietsen en bijbehorende gadgets. Zusterblad Autovisie doet vergelijkende tests, in Sturen is er wekelijks aandacht voor de mooiste auto-, vaar- en fietsroutes en in Aan mijn steiger vertelt een booteigenaar over zijn trots.
  • Culinair: in deze rubriek is er ruimte voor lekker eten, heerlijke wijnen, restaurantrecensies en foto's van creaties van lezers.
  • Wonen: trendwatcher Monique van der Reijden bespreekt iedere week de laatste woontrends. Uiteraard wordt er binnengekeken in een bijzonder huis en worden er stijladviezen gegeven. In Huis te koop mag een huiseigenaar een pleidooi voor het huis dat hij of zij te koop heeft staan houden. Verder is er natuurlijk ook plaats voor het laatste woonnieuws.
  • De tv gids in VRIJVrije tijd: hier worden exposities, theatervoorstellingen, uitjes, tv programma's, boeken en muziek besproken. In De favorieten van lezen we wat de favoriete boeken, films, series en platen van bekende Nederlanders zijn. Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze, mag als eerste. Ook de wekelijkse column van Fons van Westerloo is hier te vinden. Tot slot is er een uitgebreide weekend-televisiegids voor 24 zenders.
  • De puzzelpagina's in VRIJPuzzels: maar liefst 4 pagina's Denksport puzzels, waaronder Jan Meulendijk's prijscrypto, een Puzzel-en-Win Zweedse kruiswoordpuzzel, een kruiswoordpuzzel, een woordzoeker, een pictofilippine, een sudoku, een tectonic, een binaire puzzel en natuurlijk de oplossingen van de puzzels van de voorgaande week.

Het oordeel

Zijn 80 pagina's niet teveel naast de toch al zo dikke en rijkelijk gevulde weekendkrant? In de praktijk blijkt het mee te vallen. VRIJ leest vlot, heeft een boeiende en gevarieerde inhoud die het aanbod van nieuws, sport en economie in de krant zelf op een mooie manier aanvult en last but not least een lekker handzaam formaat. Voor wie echt even lekker onderuit wil zakken en zich wil verdiepen in de 'echte wereld' met de telefoon, tablet en computer in de uit-stand.

VRIJ verschijnt iedere week bij de zaterdagkrant van de Telegraaf en krijgt u dus zowel bij een regulier proefabonnement of vast abonnement van maandag t/m zaterdag als bij een weekendabonnement waarbij u de keuze heeft de papieren krant op vrijdag en zaterdag of op vrijdag, zaterdag én maandag te ontvangen. Bekijk alle courante Telegraaf aanbiedingen met korting en/of kado.

Deel dit artikel:

Delen via


Hierna lezen

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws