De viering van de carnavalszondag volgens de regionale dagbladen
Home

Carnavalszondag in de kranten

De viering volgens de regionale bladen

Op zondag 26 februari 2017 werd in grote delen van het zuiden en oosten van ons land weer uitbundig de carnavalszondag gevierd met optochten en ander vermaak. Hoe versloegen de regionale dagbladen deze festiviteiten in Lampegat, Kielegat, Kruikenstad, Krabbegat, Oeteldonk en andere steden en dorpen?

Verslaggeving van de viering van carnavalszondag in de regionale krantenAfgelopen zondag, 26 februari, was het weer carnavalszondag: de eerste dag van het volgens de traditie 3 dagen durende carnaval dat op dinsdag middernacht eindigt, direct na vastenavond dus. Hierna begint de 40 dagen durende vastentijd (exclusief zes zondagen waarop niet wordt gevast) die tot Pasen duurt. Carnaval wordt in Nederland in twee smaken gevierd: in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant viert men overwegend de Rijnlandse variant, in het overige deel van Noord-Brabant, in een groot deel van Gelderland en zelfs tot in Twente wordt de Bourgondische variant gevierd. We nemen een kijkje bij de regionale kranten in die gebieden. Hoe verslaan ze de eerste dag van het carnaval?

Carnaval in Den Bosch, Brabants Dagblad 27 februariWe beginnen bij het Brabants Dagblad. Deze regionale krant heeft momenteel 6 verschillende regio-edities. In de editie Den Bosch wordt uiteraard prins Amadeiro XXV een warm welkom geheten. Hij is gedurende drie dagen de vorst van Oeteldonk, de naam van 's Hertogenbosch tijdens het carnaval. In editie De Meierij is er aandacht voor de vrolijke en uitbundige carnavalsoptocht die de dag ervoor door de straten van Schijndel trok met een mooie foto van een kleurrijk verkleed meisje dat volgens de krant het 'carnavalsvirus te pakken had en moest worden behandeld'. 'Alle remmen los in Oss' kopt editie Oss van het BD. De carnavalsverenigingen en vriendenclubs in deze regio zorgen ook dit jaar weer voor kleurrijke wagens en loopgroepen. In de editie Kruikenstad, pardon Tilburg, lezen we dat duizenden toeschouwers een geslaagde middag beleefden tijdens 'd'n Opstoet' waar inspiratie geput was uit het komende bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg op Koningsdag 2017 en de Amerikaanse president Trump. Editie Veghel-Uden van het BDIn de regio-editie Veghel-Uden zien we een foto van de prachtige wagen van de vriendengroep de Dupkes uit Zijtaart (Seitert tijdens Carnaval). Kuussegat (de carnavalsnaam van Veghel) is voor de Dupkes bijna een thuiswedstrijd lezen we. In editie Waalwijk-Langstraat tenslotte is er uiteraard aandacht voor de carnavalsoptocht door de straten van Schoenlapperslaand.

Alle bovengenoemde edities van het Brabants Dagblad besteden verderop in de krant minimaal 5 pagina's (editie Den Bosch zelfs 9) aandacht aan de carnavalsviering op zondag.

Het ED van 27 februari met aandacht voor de optochten rond EindhovenOok het Eindhovens Dagblad komt in haar verschillende edities met mooie foto's en reportages van de zondag ervoor. In de edities Noord, Oost, West, Zuid en Stad zien we op de voorpagina een impressie van de optochten in Lampegat, oftewel Eindhoven zelf en Valkenswaard, Geldrop en Gerwen. In de editie Helmond kunnen we genieten van foto's uit Helmond, Liessel en Deurne. Er is in deze regio ook sprake van een 'akkefietje' rond prins Thijs d'n Urste, de prins carnaval uit Heeze. Hij heeft volgens de voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging een 'tik gekregen op een gevoelige plek'. Ondanks deze tegenslag deed prins Thijs wel mee aan de optocht en is hij ook van plan deel te nemen aan de rest van het programma. Een domper op de vreugde in Eindhoven en omstreken is natuurlijk de nederlaag van PSV tegen Feyenoord. Het seizoen 2016-2017 kan de boeken in als 'totaal mislukt' aldus de redactie.

De lichtjesoptocht in BN / DeStemBN / De Stem editie Bergen op Zoom heeft een foto op haar voorpagina van Prins Nillis III die de aftrap van het carnaval in Krabbegat verzorgt. In de Bredase editie wordt gesproken van een kleurrijk spektakel tijdens de optocht in Prinsenbeek. In de editie Etten-Leur een prachtige foto van de betoverende Lichtjesoptocht op zaterdagavond in het dorp Standdaarbuiten, een kilometer of 7 ten noordwesten van Etten-Leur. Zo'n 20.000 toeschouwers waren daarbij volgens het dagblad aanwezig. In de editie Oosterhout zien we de winnene praalwagen van de Pierewaaiers. In Roosendaal geven De Ruben's Vrouwkes nog meer kleur aan de toch al oogverblindende optocht. Ook Zeeland viert carnaval, hoewel het in de editie Zeeuws-Vlaanderen van BN / DeStem geen voorpaginanieuws is.

'Alaaf! Het carnaval is losgebarsten' meldt de Gelderlander kortweg in alle verschillende regio-edities om vervolgens in het regiokatern uitgebreid aandacht te schenken aan de carnavalsviering op zondag in Gelderland. De Zeeuwse courant PZC doet hetzelfde onder de kop 'Zeeland viert carnaval'. Ook in de Achterhoek, Almelo, Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Tubbergen werd er uitbundig carnaval gevierd lezen we in de Twentsche Courant Tubantia.

Dagblad de Limburger van 27 februari met de Boonte StörmOok dagblad de Limburger heeft verschillende edities voor de regio's Heuvelland, Maastricht, Parkstad, Roermond, Sittard-Geleen, Venlo, Venray en Weert. In de edities Heuvelland en Maastricht is er aandacht voor de Boonte Störm, de grootste en meest bekeken carnavalsoptocht door het centrum van Maastricht. In de uitgave voor Parkstad zien we een paginabrede foto van de kleurrijke optocht in Heerlen. In Roermond ging het feest op vrijdag en zaterdag al los met de Sjtasiefestasie. Door de straten van Beek trok zondagavond als vanouds de Leechsjtoet Baek, een lichtstoet met prachtig verlichte wagens. In Venlo werd het carnaval officieel 'ingeschoten' en ook in Horst en Weert beleefden de toeschouwers een mooie optocht lezen we in de edities Venray en Weert.

In Limburg was er overigens ook sprake van een domper, maar deze keer niet in de sfeer van het voetbal. Tijdens het vieren van vastelaovend is er bij de Sittardse stadsprins Bart II Offermans ingebroken. Hierbij zijn alle cadeaus die hij voor zijn prinsschap kreeg buitgemaakt door de dieven.

U ziet het: de regionale kranten richten hun aandacht ook op wat er lokaal en regionaal speelt. Natuurlijk niet alleen wat festiviteiten betreft, maar ook belangrijke zaken als de lokale politiek, de economie, het bedrijfsleven en de werkgelenheid in de buurt komen iedere dag ruimschoots aan bod. Is dit soort nieuws belangrijk voor u? Overweeg dan een proefabonnement op het regionale dagblad in uw plaats of streek. Proefabonnementen-Gids.nl heeft van alle regiokranten scherpe aanbiedingen voor nieuwe abonnees, variërend van kortlopende proefabonnementen tot jaarabonnementen met een mooie korting op de reguliere abonnementsprijs.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws