KIJK onder de loep genomen
Home

Het blad KIJK onder de loep

Even goed kijken...

Wetenschapsblad KIJK bestaat dit jaar alweer 48 jaar. Eerst als weekblad, vanaf 1975 als maandblad bij achtereenvolgens Uitgeverij en Drukkerij De Spaarnestad, Sanoma en vandaag de dag bij New Skool Media. Wat kun je zoal van het blad verwachten? Lees verder!

Editie 25 van KIJK uit 1969Het tijdschrift KIJK wordt al sinds 1968 uitgegeven en is dus al bijna een halve eeuw oud. Hoogste tijd om dit populair-wetenschappelijke maandblad eens wat nader te bekijken. We doen dat aan de hand van het nummer van afgelopen juli, dat samen met edities van collega's danwel concurrenten Wetenschap in Beeld en Know How in een tijdschriften-voordeelpakket zat waar we gedurende de afgelopen zomervakantie heerlijk van hebben genoten!

Hoe zie het blad er uit? Zijn de artikelen prettig geschreven en dus goed leesbaar? Hoe zit het met de lay-out, is die overzichtelijk of aan de drukke kant? We nemen het tijdschrift eens grondig onder de loep:

Recente cover van het tijdschrift KIJK

De inhoud

De juli-editie telt in totaal (voor- en achterkant meegerekend) 84 pagina's. Hiervan worden slechts vijf in beslag genomen door reclame: waarvan 2-en-een-halve pagina voor KIJK zelf en verwante titels van New Skool Media, de uitgever. Dat kunnen we alvast als niet storend noteren. Mooi. Of het een goed teken is voor de levensvatbaarheid van het blad op lange termijn is natuurlijk een ander verhaal. De redactionele inhoud bestaat vervolgens uit:

  1. Shot: een mooie, tot de verbeelding sprekende foto met kort commentaar. In deze editie gaat het overigens om de Airlander 10, het grootste hybride luchtvaarttuig ter wereld.
  2. De inhoudsopgave. De artikelen die op de cover worden genoemd worden extra uitgelicht in grote blokken, de rest word lekker overzichtelijk weergegeven in een opmaak van twee kolommen. De editorial, deze keer van adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen, staat hiernaast.
  3. Vijf pagina's kort nieuws en cijfers. Hier vind je de nieuwtjes en ideeën op het gebied van techniek en wetenschap, heet van de naald. In de kolom met cijfers staan leuke feitjes voor echte cijferfreaks.
  4. Editie september 1980 van populair wetenschappelijk maandblad KIJKTwaalf lange artikelen, foto-reportages en interviews. Hier is het natuurlijk om te doen. In tegenstelling tot veel andere populaire wetenschapsbladen biedt KIJK nog steeds relatief veel lange(re) artikelen waar echt diep op de materie wordt ingegaan. Je hebt hier dus wel een wat langere aandachtsspanne voor nodig, maar hebt na het lezen echt het idee dat je meer te weten bent gekomen. Handig is ook de 'bottomline', een fijne puntsgewijze samenvatting van het artikel. Ook de bronvermelding van geraadpleegde wetenschappelijke boeken en artikelen is erg handig voor wie nog meer te weten wil komen. Tegelijkertijd geeft deze je ook het idee dat er grondige research is gedaan en dat je de informatie in het artikel in kwestie met gerust hart tot je kunt nemen. Goed bezig, KIJK!
  5. Editie januari 1998 van KIJK met de eerste column van GiphartColumns: ten eerste die van Ronald Giphart. Deze bekende schrijver is al sinds 1998 als columnist verbonden aan KIJK en schrijft iedere maand onvermoeibaar over de wetenschap achter liefde en seks. Tip: de columns zijn, met uitzondering van die van de laatste maanden, allemaal terug te lezen op de website van Ronald Giphart. Niels 't Hooft schrijft over tech en computers en Ronald Veldhuizen tot slot probeert iedere maand een wetenschappelijk mythe te 'busten'.
  6. KIJK uit 2010 met een coverstory over 3D: hoog gadget gehalte!Tech-toys: dit is de gadget-rubriek. Gelukkig lekker beknopt op anderhalve pagina, want naar onze mening overbodig. Dit kunnen we in andere general-interest mannentijdschriften ook wel lezen natuurlijk.
  7. To-do: in tegenstelling tot de gadgets vinden we dit wel handig en relevant: een klein review-rubriekje waarin boeken, tentoonstellingen, apps, films en websites worden besproken die je al dan niet moet checken.
  8. KIJK antwoord: vragen van lezers worden door een panel van experts op een beknopte en duidelijke manier beantwoordt.
  9. Spot: als afsluiter en mooie tegenhanger van de eerste rubriek Shot wordt hier een bijzondere locatie getoond door middel van een Google Earth foto. In deze editie is het Venetië de stad die langzaam maar zeker wegzakt door de immer stijgende zeespiegel. Leuk en informatief!

De lay-out

Door de nadruk te leggen op langere artikelen oogt de lay-out automatisch al vrij rustig in vergelijk met andere bladen. Voor de meeste artikelen is er gekozen voor een consistente 3-koloms lay-out met een duidelijke scheiding, altijd in rechte lijnen, tussen tekst en afbeeldingen. Er wordt een mooie, maar wel ietwat kleine schreefletter gebruikt. De lopende tekst van een artikel is en blijft in de meeste gevallen zwart op wit (in een enkel geval wit op zwart), het is dus altijd duidelijk waar je verder moet lezen.

In KIJK worden de zogenaamde 'infographics' spaarzaam gebruikt: alleen daar waar nodig en dan over het algemeen niet middenin de tekst maar aan het eind of op een zodanige manier geplaatst dat je er probleemloos eerst omheen kunt lezen als je niet graag onderbroken wilt worden. Dat is een enorm pluspunt.

Conclusie

KIJK uit 1987 met veel aandacht voor ruimtevaartWe zijn prima te spreken over KIJK. Het is natuurlijk puur persoonlijk, maar een rustige lay-out in combinatie met langere, diepgaande artikelen spreekt erg aan. De korte feitjes met een hoog trivia-gehalte worden tot een minimum beperkt. In dat opzicht is er voor het gevoel (in positief opzicht) in de loop der jaren niet veel veranderd aan het blad: het leest nog net zo prettig als in de jaren '80, toen de auteur dezes als tiener met grote interesse in met name ruimtevaart het magazine, en dan met name de artikelen van Carl Koppeschaar, iedere maand verslond.

Veel mensen denken overigens ten onrechte dat KIJK een jeugdblad is, met name bedoeld voor jongens en meiden in het voortgezet onderwijs die een wetenschappelijke of technische studie willen gaan doen. Maar hoewel het tijdschrift voor kinderen vanaf een jaar of 11 á 12 prima leesbaar is, is KIJK bestemd voor iedereen, van jong tot oud, met interesse in wetenschap, vernieuwende technologie, ruimtevaart en natuur.

Neem ook eens een kijkje bij de lopende abonnement aanbiedingen van KIJK. Momenteel kun je al een proefabonnement afsluiten voor slechts 15 euro of lees je het blad een jaar lang met 44% korting! Natuurlijk kun je ook een kortlopend abonnement op KIJK kado geven! Tip: kijk ook bij het overzicht van alle (populair-)wetenschappelijke bladen.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws