De overwinning van Trump in de landelijke en internationale dagbladen
Home

President Trump in de kranten

Onverwachte overwinning beroert de media

De 45e president van de Verenigde Staten is gekozen: tegen alle verwachtingen in is het niet de democratische kandidaat Hillary Clinton, maar de republikein Donald J. Trump geworden. Hoe berichtten de kranten in ons land en de rest van de wereld hierover?

Overwinning van Donald J. Trump in NRC HandelsbladErgens rond half 4 Nederlandse tijd in de nacht van 8 op 9 november gebeurde het: Donald Trump passeerde Hillary Clinton in de kansengrafiek van de New York Times wat betreft het winnen van het presidentschap. Daarna zat er alleen nog maar een stijgende lijn in voor Trump; tegen 6 uur 's ochtends was het al 95% om 5%. Tegen half 9 was het officieel: Donald Trump wordt de komende vier jaar de president van de Verenigde Staten en Mike Pence vice-president. Toch wel een verrassende uitslag gezien alle polls van de afgelopen dagen waarin Hillary Clinton steevast aan het langste einde trok. Hoe brengen de kranten in de Verenigde Staten en de rest van de wereld dit belangrijke nieuws op 9 november? We doen een rondje langs de belangrijke dagbladen:

Dagbladen uit de Verenigde Staten

De voorpagina van de Tampa Bay Times van 9 november 2016 Aan de oostkust van Amerika is de Tampa Bay Times uit West-Florida uiteindelijk de eerste krant die het nieuws van de overwinning van Donald Trump brengt: 'It's president Donald Trump' aldus het dagblad. Trump's anti-politieke revolutie heeft volgens de Tampa Bay Times geleid tot de verbazingwekkende nederlaag van Hillary Clinton. Aan de westkust is de Seattle Times ook vroeg met haar nieuwe editie, welke paginabreed 'It's Trump' kopt met als ondertitel 'miljardair-buitenstaander grijpt hoogste ambtspositie, een definief uitroepteken aan het eind van zijn rebelse campagne'.

De Washington Post van 9 november 2016 USA Today meldt ook dat Trump de nieuwe president is geworden. Het grote landelijke dagblad heeft het erover dat 'Trump's kracht heeft geleid tot een verbazingwekkende uitslag'. De overwinningen in Florida, North-Carolina en Ohio waren volgens de krant daarbij cruciaal. 'Trump Triumphs' allitereert de Washington Post kort en bondig. 'Hij voerde campagne volgens de shock and awe methode, hoe zal hij gaan regeren?', vraagt de krant zich verder af. The New York Times heeft dezelfde kop als the Washington Post en ronkt verder: 'belangrijke buitenstaander grijpt het presidentschap, Clinton overdondert in de battleground states'. De Miami Herald schrijft dat Florida het pad geëffend heeft voor 'de overwinning tegen Clinton'.

Wall Street Journal voorpagina van 9 november 2016 In de economische pers kopt The Wall Street Journal paginabreed 'President Trump'. Volgens de krant hadden de voorspellingen het volledig mis door het verkeerd inschatten van de breedte van de steun voor Trump onder de bevolking in de landelijke gebieden en de delen van het land met veel arbeiders, waar zijn boodschap van economisch populisme duidelijk weerklonk. De markten reageren volgens de Wall Street Journal enigszins gejaagd op de uitslag: op de Amerikaanse aandelenmarkt was dinsdagavond lokale tijd een scherpe daling waarneembaar en op de markten wereldwijd een vlucht naar veiligheid, wat er op duidt dat investeerders al bezorgd waren dat de New Yorkse vastgoedontwikkelaar zou gaan winnen.

De onheilspellende Daily News voorpagina van 9 november 2016 The New York Daily News, een krant die qua stijl en toonzetting vergelijkbaar is met de Britse tabloids, maakt ook dankbaar gebruik van de stijlfiguur alliteratie en steekt niet onder stoelen of banken hoe het over de uitslag denkt: het wordt volgens dit dagblad een 'House of Horrors' met Trump die een 'Verdeelde Staten van Amerika' in zijn greep heeft. De 'wijde afkeer' betekent volgens de redactie ook een 'nationale nachtmerrie'. Deze onheilsboodschappen gaan vergezeld van een afbeelding van donkere wolken die zich samenpakken boven het Witte Huis, waar de Amerikaanse vlag op de kop en halfstok hangt.

De voorpagina van de Los Angeles Times met speciaal verkiezingslogo van 9 november 2016 In The Los Angeles Times, die voor de gelegenheid haar logo vergezeld doet gaan van de Amerikaanse vlag + bijbehorend nationaal symbool de adelaar, niet alleen aandacht voor de overwinning van Trump. In Californië en een aantal andere staten is op 8 november ook gestemd voor het legaliseren van marijuana. Californië, Nevada en Massachussets stemden voor het recreatief gebruik van weed. Rapper en inwoner van Long Beach, CA Snoop Dogg viert dus zeer waarschijnlijk een bescheiden feestje vandaag. Verder in de krant ook het bericht dat de Republikeinen (ookwel GOP oftewel 'Grand Old Party' genoemd) de controle behouden in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Trump gaat dus in zijn komende ambstermijn waarschijnlijk weinig last hebben van de democratische oppositie.

De Nederlandse kranten

De voorpagina van de Telegraaf van 9 november 2016 Voor de meeste Nederlandse ochtendkranten kwam het uiteindelijke nieuws dat Trump had gewonnen in verband met het ter perse gaan net een paar uur te laat. Zij visten dus achter het net wat betreft het grote nieuws van de overwinning. De Telegraaf komt zelfs nog met een met opzet duidelijk gemanipuleerde foto van Hillary Clinton die een in een Captain America-pak gehulde Trump op de kop in haar greep houdt. De kop 'Erop of eronder' gold hier duidelijk ook voor de redactie, die kennelijk op een overwinning van Clinton had gegokt. De Volkskrant van 9 november 2016De Volkskrant ging later ter perse en/of had de statistieken beter in de smiezen: 'Toch Trump' lezen we op de voorpagina van de VK. De krant spreekt van een overwinning tegen alle verwachtingen in en schrijft dat het 'witte ongenoegen nog groter is dan gedacht'. Het AD Algemeen Dagblad houdt het in haar editie van woensdag bij een verwijzing naar nieuws en uitslagen op AD.nl waar via een liveblog de wereld reageert op de stembusuitslag. Bij Trouw wint Trump ook: 'Trumps revolutie' kopt deze. De krant spreekt verder over vertwijfeling in Florida met de quote 'het lijkt of Amerika helemaal gek is geworden' en komt met een artikel over hoe rechts de Verenigde Staten gaan worden.

NRC Handelsblad voorpagina van 9 november 2016 nrc.next, ook een ochtendkrant, heeft nog geen nieuws over de uitslag maar blikt alvast vooruit naar Inauguration Day op 20 januari 2017 en de periode daarna, als de nieuwe president aan de slag gaat: 'Allright, Madam/Mr. President, what's next?'. NRC Handelsblad verschijnt als enige van de grote landelijke kranten nog als middag/avondkrant en kan dus volledig verslag doen van de laatste ontwikkelingen in de nachtelijke uren in de States. De krant komt met een paginagrote foto van een zegevierende Trump met twee belangrijke uitspraken uit zijn overwinningsspeech: 'De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet langer vergeten zijn' is volgens de krant zijn boodschap aan Amerika. Voor Europa heeft hij de volgende boodschap: 'We zullen op zoek gaan naar raakvlakken, niet naar vijandigheid. Naar partnerschap, niet naar conflicten.'

De Europese kranten

Die Tageszeitung voorpaginaIn Duitsland gooit de TAZ (Die Tageszeitung) het over een geheel andere boeg met een foto van Michelle Obama tijdens een speech voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. De krant mijmert over Michelle Obama als president en maakt een 'bittere balans' op van de buitenlandpolitiek van Barack Obama. Kennelijk gingen de kranten hier ook te vroeg ter perse om de (waarschijnlijke) uitslag van de verkiezingen op een nieuwswaardige manier mee te pikken.

Sommige kranten en tabloids in Engeland zijn er met speciale late edities wel als de kippen bij met ronkende headlines: The i heeft het over 'Disunited States', The Daily Star over 'Stars and Strops'. The Daily Mirror tot slot noemt de verkiezingen 'the dirtiest election ever'.

In Spanje brengt onder meer de Madrileense krant La Razón het nieuws van Trump's overwinning met als kop 'De Populistische Staten van Amerika'. Volgens El Pais vallen de Verenigde Staten in de handen van een agressief populisme onder Trump. Het landelijke Spaande dagblad ABC heeft het over de 'VS die zijn toekomst schildert met scepsis'.

Nieuwsgierig naar meer nieuws over Trump en de ontwikkelingen in Amerika?

Het staat wel vast dat, gezien de zeer onverwachte uitslag, de kranten de komende weken bol zullen staan van nieuws over de nieuwe president en zijn ministers en volgelingen. Wilt u volledig op de hoogte blijven? Overweeg dan een proefabonnement of vast abonnement met korting op een landelijk of regionaal dagblad!

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws