De week van de kranten: voorpaginanieuws van week 47

In de kranten van week 47

Waar ging het deze week over?

Wat brachten de Nederlandse kranten als voorpaginanieuws in week 47? Het ging onder andere over het Wilders proces, Angela Merkel die nog 4 jaar wil aanblijven als bondskanselier, Sylvana Simons die beveiliging krijgt en zinloze ziekenhuisbehandelingen.

De week van de kranten: nieuws uit week 47Ook in week 47 gebeurde er weer van alles in ons land en de wereld, genoeg om de kranten goed mee te vullen. Wat was er zoal in het nieuws deze week? Een korte samenvatting:

Maandag

De Telegraaf van maandag 21 november 2016Op maandag start de Telegraaf met een artikel over recensie-platform Iens. Volgens de krant zijn steeds meer restauranthouders boos omdat de site steeds meer het accent legt op reserveringen verzorgen, waar de restaurants vervolgens liefst 2 euro per persoon voor moeten aftikken. Verder op de voorpagina een mooie foto van het NK Tegenwindfietsen zonder versnellingen, op de Stormvloedkering. Dat bestaat echt, en het vond toevalligerwijs plaats op de eerste (semi)-stormachtige dag deze herfst. Mooi nieuws. 'Merkel wil nog vier jaar verbinden', lezen we in de Volkskrant. De krant komt met een uitgebreid achtergrondartikel over de Duitse bondskanselier waarin ze zich afvraagt of een vierde ambstermijn verstandig is en een overzicht geeft van Merkel's potentiële tegenstanders. Ook het AD besteedt aandacht aan Merkel die voor 16 jaar leiderschap wil gaan. De najaarsstorm van de zondag ervoor was voor de deelnemers van het NK Tegenwindfietsen weliswaar een zegen, maar de keerzijde van de medaille was in het hele land zeker vijf gewonden en veel schade. Trouw bericht over hoe de klimaattop ongewild een 'Trump-top' werd. Daarnaast in dit dagblad op de voorpagina aandacht voor de VVD die onder druk van haar leden nu toch voor legale wietteelt lijkt te willen gaan.

Dinsdag

De Volkskrant van maandag 22 november 2016'Zorgen over ruim helft kinderopvangverblijven' kopt de Volkskrant op dinsdag. Volgens toezichthouder GGD is bij veel kinderdagverblijven de veiligheid discutabel, staan er te weinig leidsters op de groepen of zijn er serieuze klachten van ouders binnengekomen. Volgens het Algemeen Dagblad gaan we in 2017 50 euro of meer extra betalen voor gas en elektra. Boosdoener is volgens de krant de gemeenten die stroomkabels en gas- en waterleidingsbuizen die over hun grondgebied lopen steeds vaker belasten en zo een mooi extra inkomen weten te genereren. 'Trump stapt als president meteen uit Handelsverdrag Stille Zuidzee' staat er dinsdagmiddag paginabreed te lezen op de voorpagina van NRC Handelsblad. TTP was een verdrag tussen de VS en landen die grenzen aan de Stille Oceaan, waaronder Australië, Japan, Mexico, Canada en Nieuw-Zeeland. De ontgoocheling onder de deelnemers is groot, weet de krant verder te melden. Met name voor Japan, dat uitzag naar een handelsovereenkomst waarin China minder , is het een behoorlijke tegenvaller. Dagblad Trouw besteed dinsdag op haar voorpagina aandacht aan het initiatief van de ChristenUnie, Jan Slagter van Omroep Max en ouderenbond KBO-PCOB om afspraken te maken om 'waardig oud te worden'. Dit is volgens de krant een reactie op het 'stervenshulp bij voltooid-leven' voorstel dat het kabinet eerder in oktober deed.

Woensdag

Het AD Algemeen Dagblad van woensdag 23 november 2016TV-presentatrice en mogelijk aanstaand politicus voor de partij DENK Sylvana Simons krijgt bescherming wegens een grote stroom bedreigingen, weet het AD woensdag te melden. Het is volgens het dagblad vrij uitzonderlijk dat dit gebeurt: bij politici gebeurt het al niet vaak (Wilders, Fred Teeven en Ayaan Hirsi Ali zijn de meest recente voorbeelden), maar dit is de eerste keer dat een persoon die nog niet eens is gekozen tot kamerlid wordt beveiligd. Volgens Trouw profiteert Nederland al volop van het EU-akkoord met Oekraïne. Dit geldt met name voor de export weet de krant. Omdat, ondanks dat Nederland het associatieverdrag nog niet heeft geratificeerd, sommige onderdelen toch al van kracht zijn steeg het handelsvolume tussen Nederland en Oekrai¨ne met liefst 3,7% tussen januari en september dit jaar. nrc.next komt woensdag in het tweede katern '2' met achtergronden bij het nieuwsplatform Breitbart, welke het Witte Huis al zou hebben veroverd en nu ook internationale ambities koestert. Verder in deze krant aandacht voor Sylvana Simons: waarom roept ze zoveel weerstand op? In de Telegraaf is er woendag aandacht voor premier Rutte, die van 21 tot 24 november samen met liefst 110 bedrijven op bezoek is in Indonesië met als doel de handelsrelatie met dit land te versterken. Op de laatste dag wordt Singapore bezocht, waar maar liefst 1300 Nederlandse bedrijven achtief zijn.

Donderdag

Trouw van donderdag 24 november 2016Op donderdag is er in de kranten veel aandacht voor het proces tegen Geert Wilders. Wilders was zelf gedurende de zittingen niet aanwezig, maar kwam op de laatste dag toch nog voor zijn laatste woord én een waarschuwing, alsdus het Algemeen Dagblad. De Telegraaf weet te melden dat Wilders het in zijn betoog had over 'een gigantisch Marokkanenprobleem in Nederland'. De rechtbank doet uiteindelijk op 9 december uitspraak over de eis van het Openbaar Ministerie: 5000 euro boete. Ook de Volkskrant heeft Wilders' slotbetoog als voorpaginanieuws. 'Als u mij veroordeelt, veroordeelt u half Nederland', quote de krant de PVV-leider. Trouw gooit het donderdag over een andere boeg: volgens de krant wordt er iedere dag wel een datalek van privacygevoelige gegevens gemeld door een ziekenhuis. Sinds begin dit jaar geldt de meldplicht datalekken en is er volgens cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens in totaal 304 keer een lek gemeld. Volgens NRC Handelsblad wordt een omstreden Deense moskee gefinancierd door Qatar via Den Haag. Het zou om de omstreden Hamad bin-Khalifa gaan, een moskee in Kopenhagen waarvan de imam vrouwen religieze adviezen geeft die in strijd zijn me de Deense wet.

Vrijdag

De Telegraaf van vrijdag 25 november 2016Op de laatste werkdag van week 47 melding van nóg een lek door de Telegraaf: drugs zouden volgens bronnen via de Rotterdamse haven heel makkelijk het land binnenkomen omdat er 's nachts geen douaniers zouden zijn. Op de voorpagina van de Volkskrant staat dat artsen een lijst hebben opgesteld van zinloze behandelingen in ziekenhuizen. Het zou gaan om ongeveer 1300 behandelingen waarvoor geen of onvoldoende wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze daadwerkelijk zouden helpen. Als de behandelingen geschrapt worden, kunnen ziekenhuizen veel geld besparen en dat kan helpen de gezondheidszorg betaalbaar te laten blijven, aldus de onderzoekers. Trouw besteedt aandacht aan een advies over schuldhulp dat donderdag aan de Tweede Kamer werd gestuurd. Volgens de krant lopen mensen met schulden vaak hulp van de gemeente mis omdat ze volgens het rapport 'verdwalen in de bureaucratie'.

Dit was in het kort waar de kranten deze week over berichtten op hun voorpagina's. Wilt u meer weten en bent u op zoek naar verdieping naast het vluchtige nieuws op internet en de tv? Overweeg dan een krantenabonnement op één van de vele landelijke of regionale dagbladen. In ons assortiment vindt u wekelijks de nieuwse acties, kom dus geregeld kijken of uw krant een mooie aanbieding heeft!

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws