Tijdschriften over toer fietsen, racefietsen en MTB'en
Home

Fietsbladen: welke zijn er?

Lekker toeren op de fiets!

In ons kikkerlandje mogen we graag de fiets pakken. Niet alleen uit praktische overwegingen, maar ook omdat het gewoon leuk is en nog eens supergezond ook. Wij zetten alle tijdschriften die geheel of gedeeltelijk over over fietsen gaan op een rijtje.

FietsknooppuntennetwerkHeerlijk: het fietsseizoen is weer aangebroken! De echte sportievelingen die weer en wind trotseren waren natuurlijk al weer een tijdje bezig, maar voor het overgrote deel van de Nederlanders was het de afgelopen periode nog ietwat aan de koude kant om voor hun plezier de fiets te pakken voor een fijne toertocht. Gelukkig sloeg het weer begin mei dan eindelijk om in positieve zin en konden we onder andere van een prachtige Hemelvaartsdag plus direct daarachter aan een lang weekend genieten van heerlijke temperaturen en een matig briesje: op en top fietsweer dus! De fietspaden en ruilverkavelingsweggetjes in het hele land waren afgeladen met fietsers en de Duitsers pikte je er natuurlijk zo uit: allemaal achter elkaar aan (wel zo netjes overigens als je de weg deelt met ander verkeer) en zonder uitzondering mét fietshelm, hoewel dat inmiddels niet meer verplicht is in Duitsland.

Nederland fietsland

Nederland is natuurlijk het fietsland bij uitstek. Nergens ter wereld fietsen we met zijn allen zo veel en zo graag en zijn er zoveel fietspaden en voorzieningen voor fietsers. Er zijn zelfs meer fietsen in Nederland dan inwoners, kun je nagaan! In ons land is het hebben van een fiets niet in de eerste plaats onderdeel van een (sportieve) lifestyle, maar gewoon een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Fietsen wordt ons bijna letterlijk met de paplepel ingegoten: als peuter worden we al vervoerd voorop en achterop bij moeder of vader of in de bakfiets. Tegelijkertijd leren we fietsen op een loopfietsje en/of kinderfiets met zijwieltjes. De meeste kinderen kunnen zo rond hun vijfde en in ieder geval op hun zesde daar zelfs al zonder. In groep 7 en 8 doen de meeste kinderen via school ook al mee aan het verkeersexamen op de fiets om zodoende voordat ze, veelal fietsend, naar het voortgezet onderwijs gaan veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Vaak wordt er door toeristen in ons land nogal vreemd aangekeken tegen rotondes waarop fietsers voorrang krijgen boven het gemotoriseerde verkeer en de speciaal op fietsers ingerichte fietsstraten, waarbij auto's 'te gast' zijn. Samen met de bijna 35.000 kilometer fietspad (onderzoek van de Fietsersbond) en een uitgebreid en goed onderhouden netwerk van fietsroutes met knooppunten maakt dit Nederland tot een waar paradijs voor fietsers, of je de fiets nu gebruikt voor woon-werkverkeer, van en naar school of om gewoon heerlijk te toeren.

Fietsroute netwerk met knooppunten

In het begin van deze eeuw is in alle provincies in Nederland de aanleg van fietsknooppunten voltooid. Het fietsknooppuntennetwerk hebben we te danken aan ingenieur Hugo Bollen. Hij stelde in de jaren '80 van de vorige eeuw voor om een netwerk van autovrije en -arme fietswegen aan te leggen met overgebleven middelen uit het budget welke was voorzien voor de sluitingen van de steenkoolmijnen in Belgisch Limburg. Om de fietser volop gebruik te kunnen laten maken van deze nieuwe wegen bedacht Bollen het systeem van de genummerde knooppunten met informatiepanelen en overzichtskaarten. In 2003 werd er in Noordwest Friesland al 400 kilometer fietsnetwerk aangelegd. Hierna volgden Flevoland, Zeeland, Noord- en Zuid Holland, Gelderland, Noord-Brabant, Drenthe, Overijssel en Utrecht. In 2012 was het netwerk in de provincie Groningen uiteindelijk ook helemaal gereed en sindsdien is heel Nederland voorzien van het systeem van knooppunten. Een mooie fietsroute is nu heel eenvoudig zelf te plannen, bijvoorbeeld via de Routeplanner van de Fietsersbond.

Fietsbladen: welke zijn er allemaal?

Tot onze ontsteltenis ontdekten we bij het schrijven van dit artikel dat we nog geen aparte categorie voor tijdschriften over fietsen hadden. Daar komt dus binnenkort verandering in! Reden te meer om nu alvast de fietsbladen op een rijtje te zetten, onderverdeeld in tijdschriften die bestemd zijn voor toerfietsers en bladen die gericht zijn op zowel de recreatieve als professionele wielrenner en MTB'er.

Bladen voor de recreatieve toer fietser

Sta je, zodra de dagen weer beginnen te lengen, te popelen om je fiets een flinke beurt te geven (of dat door de fietsenmaker te laten doen) om zo snel mogelijk weer met een heerlijk rijdende tweewieler stad en land te gaan verkennen? Dan maakt dat je tot een actieve fietser en wordt je zeer waarschijnlijk heel blij van de volgende tijdschriften:

  • Cover FietsActiefFiets Actief: het tijdschrift voor recreatieve fietsers in Nederland en België, met bij iedere uitgave maar liefst vier fietsroutekaarten met door de redactie van het blad samengestelde routes. Verder veel aandacht voor de eerder genoemde knooppuntenroutes, mooie bestemmingen voor weekendjes weg in Nederland en Europa, praktische tips om je fiets in optimale conditie te houden, tests van de nieuwste hybrides, toerfietsen en e-bikes en de handigste fietsaccessoires.
  • Cover ToeractiefToeractief: een soort van hybride blad voor zowel wandelaars als fietsers. In Toer Actief draait het om wandelen en fietsen in Nederland. Cultuur, natuur en geschiedenis spelen in het blad een belangrijke rol. Als abonnee krijg je bij iedere editie bovendien een mooi routeboekje met wandel- en fietsroutes.
  • Cover Op PadOp Pad: natuurlijk kan de ANWB (de letters staan oorspronkelijk voor Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond) niet achterblijven als het om fietstijdschriften gaat. Op Pad is een outdoor-blad met naast wandelen ruime aandacht voor fietsen, en dan met name trektochten in Nederland en Europa, maar ook daarbuiten. Ook materialen (trekkingfietsen zelf, maar ook rugzakken, GPS en andere buitensport benodigdheden) komen uitgebreid aan bod.

Tijdschriften voor wielrenners en MBT'ers

Steeds meer mensen zijn de afgelopen jaren gaan racefietsen of mountainbiken op recreatief niveau. Voor diegenen, maar ook voor de professionele sporters, zijn de volgende magazines good reads:

  • Cover FietsFiets: het tijdschrift voor race- en MTB fietsen op sportief niveau. In ieder nummer lees je alles over de beste technieken, voeding en materiaal en krijg je achtergronden en nieuws over de wielersport en evenementen als de Giro d'Italia en de Tour de France. Daarnaast leuke en diepgaande interviews met profs en ex-profs.
  • Cover PedalaPedala: het blad voor vrouwen die sportief fietsen op een racefiets of mountain bike of van plan zijn dit te gaan doen. Naast de fietssport zelf ook volop aandacht voor sportieve mode, gezondheid, training, voeding en reizen.
  • Cover Wieler RevueWieler Revue: al sinds 1977 het tijdschrift dat gespecialiseerd is in de wielersport. Naast het maandblad verschijnen er ook regelmatig specials, bijvoorbeeld over de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta, de Ronde van Spanje.
  • Cover ProcyclingProCycling: een internationaal georiënteerd blad over de professionele wielersport. Van oorsprong een Brits magazine, maar dus ook in een Nederlandse en nederlandstalige editie uitgebracht. Het blad verschijnt iedere twee maanden en brengt al het wielernieuws uit de hele wereld comfortabel bij je thuis.

Keus genoeg wat betreft fietsbladen betreft dus! Voor alle genoemde tijdschriften hebben we op het moment een automatisch aflopend proefabonnement in het aanbod, zodat je het blad vrijblijvend een aantal keren kunt uitproberen. Tevens is het mogelijk om een abonnement kado te geven aan een fietsliefhebber. Een leuk idee voor een verjaardagskado, kadootje voor het slagen voor een examen, of natuurlijk gewoon zomaar om iemand eens lekker te verwennen! En natuurlijk hebben we naast fietstijdschriften ook genoeg andere tijdschriften in ons assortiment.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws