Het tuinseizoen 2016 is weer begonnen

Eindelijk lente: tijd voor tuinieren en tuinbladen!

Naar buiten en de handen uit de mouwen

Eindelijk, het is weer lente. Tijd om naar buiten te gaan en de handen uit de mouwen te steken, of natuurlijk fijn met een tuinblad alvast ideeën op te doen voor aanleg of herinrichting van de tuin!

Eindelijk, lente!

Prunus Sargentii bloesemDe magnolia's staan in volle bloei, de rode, paarse, roze en witte bloemen van de rhododendrons beginnen zo her en der te verschijnen, de knoppen van de sierkersen (op de achtergrondfoto en hiernaast de prachtige bloesem van de Prunus Sargentii) ontluiken, het gras gaat weer groeien en begint er na maanden eindelijk weer frisgroen uit te zien. Loofbomen komen zo langzaamaan weer in het blad en vaste planten zoals hosta's, elfenbloem en varens laten de eerste tekenen van leven zien. De vogels zijn helemaal klaar met de vetbollen en zijn druk fluitend op zoek naar wormen en scharrelen tussen de struiken en op het gazon op zoek naar takjes om nog even snel een moderne 1-seizoens-woning te bouwen met uitsluitend natuurlijke materialen. Het heeft even geduurd, ondanks de hoge temperaturen in december waardoor vroegbloeiers als de Mahonia, Hamamelis en Forsythia en bloembollen als de narcis (veel) vroeger waren dan normaal, maar het lijkt er nu toch op dat de lente gaat beginnen! En dat betekent dat het mooiste tuinseizoen, dat van groei en bloei, weer voor de deur staat!

Begint het bij u al te kriebelen de handen uit de mouwen te steken, ondanks de ietwat lage temperaturen van de afgelopen weken? Bij de auteur dezes in ieder geval wel! Het laatste bladafval is - samen met honderden huisjes- en naaktslakken en en het uit het gazon verwijderde mos en oude grasresten - afgevoerd naar de stort. De door de gemeente beschikbare gratis compost is verdeeld over het gazon, de vierkante-meter moestuin, de potten met aardbeien, de bakken met rode aalbes, Japanse wijnbes en pas aangeplante gele courgette en de schutting met hedera is gefatsoeneerd. Maar een tuin is, zoals iedere rechtgeaarde tuinliefhebber weet, nooit helemaal klaar. En dat is maar goed ook, want tuinieren is natuurlijk een prachtige hobby!

Overzicht van tijdschriften over tuinieren

In de loop der jaren zijn er jammer genoeg een aantal tuinbladen gesneuveld, waaronder het bekende blad Tuinieren van Sanoma Uitgevers, wat later Tuin & Co ging heten. En later toch weer Tuinieren. Hoezo verwarrend? Er zijn echter nog genoeg tijdschriften over welke stuk voor stuk met hart en ziel gemaakt worden door en voor de echte liefhebbers. We zetten de leukste hieronder voor u op een rijtje.

In de categorie handen-uit-de-mouwen bladen maken we onderscheid tussen tijdschriften die voornamelijk over siertuinen schrijven en magazines die helemaal gericht zijn op moestuinieren:

Siertuinieren

 • Tuinseizoen: voorheen Bloemen en Planten. Een kleurrijk en inspirerend blad vol met stap-voor-stap plannen voor tuinontwerp, alles over correct snoeien, gazononderhoud, plagen en ziekten en tuinnieuws. In dit blad ook volop aandacht voor aanleg en onderhoud van een vijver en terras.
 • Onze Eigen Tuin: een heerlijk eigenzinnig tuinblad dat reeds sinds 1955 wordt uitgegeven en dus al 60+ is! In dit tijdschrift staat hoge kwaliteit in de vormgeving en beplanting van een tuin voorop. Tip voor zowel de beginner als de ervaren tuinman of -vrouw.
 • Groei & Bloei: helaas niet in ons assortiment, maar zeker het vermelden waard. Als je lid wordt van Groei en Bloei wordt je automatisch lid van een leuke groenvereniging die cursussen, workshops en excursies naar bezienswaardige tuinen en parken organiseert.
 • BBC Gardeners World: het tuinblad van de Britse omroep behorend bij het gelijknamige BBC Two tv-programma met ideeën, praktische tips en oplossingen van de beste tuinexperts en de presentatoren zelf.
 • Home & Garden: een blad voor iedereen die houdt van bloemen en planten, met veel aandacht voor het ontwerpen en inrichten van tuinen en nieuwe tuintrends.

Moestuinieren

 • De Tuin op Tafel: een prachtig blad vol met tips voor de fruit- en groentetuin en kruidentuin en heerlijke recepten met ingrediënten uit de eigen tuin!
 • Cashew Stadstuinieren: speciaal voor diegenen die midden in de stad, bijvoorbeeld op een balkon, (dak)terras of stadsmoestuin een groene en eetbare oase willen creëren.

Naast deze verscheidenheid aan tuintijdschriften zijn er ook nog een flink aantal bladen waarin tuinieren en het buitenleven in zijn algemeenheid als een belangrijk deel van de levensstijl wordt gezien:

 • Landleven: het magazine voor mensen die buiten wonen en buiten leven met praktische tuin- en erftips.
 • LandIdee: een tijdschrift voor zowel binnen- als buitenleven in de landelijke omgeving met aandacht voor de sier- en de moestuin.
 • Buitenleven: een heerlijke glossy voor levensgenieters boordevol inspiratie voor in en om het huis.
 • Naober: een blad over landelijk wonen in de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland met veel aandacht voor natuur en landschap.

U ziet: op het gebied van tuinen en tuinieren wordt er nog genoeg geschreven. Tip: een tuinblad is natuurlijk ook een hartstikke leuk kado-idee, bijvoorbeeld als cadeau voor moederdag, vaderdag cadeau of gewoon zomaar!

Deel dit artikel:

Afbeelding: Prunus Sargentii van Mark Kent onder CC BY-SA 2.0

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws