De kranten over de inhuldiging van President Trump
Home

De inauguratie van President Trump in de kranten

Ruzie met de pers

Op vrijdag 20 januari 2017 werd Donald J. Trump als 45ste president van de Verenigde Staten ingehuldigd. Wat schreven de landelijke kranten in Nederland en de dagbladen uit de grote steden van de VS hierover?

De cover van Trouw van zaterdag 21 januari 2017Afgelopen vrijdag, 20 januari, werd de 45ste president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, officieel beëdigd in Washington bij het Capitool. Hoe was de berichtgeving hierover in de Nederlandse, Amerikaanse en Europese kranten? Aangezien Trump de media eerder al afschilderde als leugenachtig en hij het afgelopen weekend zijn pijlen opnieuw richtte op de pers, die volgens hem het aantal toeschouwers dat aanwezig was bij zijn inauguratie veel te laag had ingeschat, mag je verwachten dat de relatie met de journalisten van dagbladen en andere media op zijn zachst gezegd weer een klein deukje heeft opgelopen...

De Nederlandse kranten over de inauguratie

De Telegraaf van 21 januariWe beginnen bij de grote Nederlandse dagbladen. De Telegraaf kopt in de zaterdagkrant 'America first' en komt met een paginavullende foto van een strijdlustige president die volgens de krant belooft Washington op de schop te gaan nemen, daarmee doelend op de belofte van Trump om de corruptie in de Amerikaanse politiek aan te gaan pakken. Volgens de Telegraaf wordt er 'eindelijk klare taal' gesproken in Amerika. Verder is er aandacht voor de presidentsvrouw Melania die in Jackie Kennedy stijl naast haar man verscheen. De Obama's gaan volgens de krant eens lekker uitslapen.

De Volkskrant van 21 januariDe Volkskrant heeft een foto van Trump terwijl hij, geflankeerd door zijn familie, de eed afgenomen door Chief Justice (opperrechter) John Roberts aflegt en spreekt in haar zaterdageditie van een 'ongekend radicale start'. Volgens de VK was de speech van Trump 'zeldzaam radicaal en onverzoenlijk'. Ook hier een referentie aan de uitspraak 'America first'. Volgens de krant komen Amerika en de Amerikanen voortaan altijd op de eerste plaats. Verder is er veel aandacht voor de populist achter Trump, de Schotse roots van de president, de inhoud van de speech en de protesten die afgelopen weekend wereldwijd plaatsvonden. In het zaterdagmagazine Vonk een diepte-artikel over hoe Trump volgens de Volkskrant vrouwen verdeelt en provoceert. Hier een heel ander beeld dan in de Telegraaf dus.

Het AD van 21 januariHet AD Algemeen Dagblad houdt het op de voorpagina kort met de quote 'Amerika is weer van U' en een close-up van president Trump met zijn rechterhand omhooggeheven en zijn linkerhand op de bijbel uit zijn jeugd én, net als Barack Obama, de bijbel die president Lincoln (nummer 16) in 1861 gebruikte bij zijn inauguratie. Melania houdt de beide bijbels vast. Op pagina 4 gaat de krant uitgebreid verder met een artikel over de toespraak. Bij het AD vragen ze zich af of Trump de grote beloften die hij deed kan gaan waarmaken. Ook is er een foto van Melania en Jackie Kennedy geplaatst zodat je de gelijkenis in (kleding)stijl inderdaad goed kunt zien.

Voorpagina Trouw van 21 januariDagblad Trouw vraagt zich af of Trump de VS kan verenigen en quote 'Vanaf vandaag is het alleen nog maar: Amerika eerst. Amerika eerst'. Op pagina 3 t/m 6 in het nieuwskatern en verder in het opiniedeel en de Verdieping en in het zaterdagmagazine Letter&Geest wordt uitgebreid aandacht besteed aan de inauguratie. Volgens Trouw bestaat de nieuwe regering onder leiding van Trump vooral uit rijke, witte mannen en blijft het wantrouwen, die de kloof in de samenleving in de Verenigde Staten haarscherp bloot zou leggen, ook na de beëdiging aanwezig. De krant toont dit aan door middel van quotes van bezoekers van de General Store van Drewsville, een kleine gemeenschap in de staat New Hampshire.

Cover NRC Handelsblad weekendeditie van 21 januari'Trump vol woede van start' maakt NRC Handelsblad er op zaterdag van. Er is aandacht voor de ceremonie, de toespraak, de vrouwenmars in Washington en een reportage over Fulton County, een district in de staat Pennsylvania. Hier stemde maar liefst 84,2% van de stemmers voor Trump tegenover 48.8% over de hele staat. Pennsylvania was tijdens de verkiezingen een zogenaamde swing state. In de weekendbijlage in 'Het grote verhaal' aandacht voor de grens tussen Mexico en Texas, waar veel migranten vanuit Midden-Amerika nog snel proberen het geweld aldaar te ontvluchten. Volgens de krant wordt er gevreesd dat drugskartels en mensensmokkelaars zullen gaan profiteren van Trump's voornemen om illegale immigratie harder aan te gaan pakken.

nrc.next voorpagina van maandag 23 januariIn nrc.next van maandag wordt er gesproken over 'een land van leugens, conflict en protest'. Volgens de krant, die een foto toont van een protesterende vrouw wier mond symbolisch afgeplakt is met tape, zocht Trump in zijn eerste weekend als president vooral de confontratie met de pers, terwijl honderdduizenden mensen in Amerika de straat opgingen om tegen hem te protesteren. Trump zou verder over de opkomst bij zijn inauguratie hebben gelogen en hij brak volgens nrc.next tevens met het protocol dat de pers vragen mag stellen tijdens persconferenties in het Witte Huis.

Op de Telegraaf na zou je de berichtgeving over de speech en beëdiging dus als licht negatief (Trouw, het AD) tot behoorlijk negatief (Volkskrant, NRC en nrc.next waarbij vooral de laatste vol tegen Trump in lijkt te gaan) kunnen kenschetsen. Trouw komt van alle kranten volgens ons het meest genuanceerd over: duidelijk anti-Trump, maar met goede onderbouwing en woordkeuze.

Dagbladen in de VS

New York Times editie 21 januari

In The New York Times van zaterdag 21 januari kopt 'Beëdigde Trump doet een oproep: dit Amerikaans bloedbad stopt' en toont een foto van Trump die naar het bordes loopt vanaf waar hij zijn toespraak zal gaan houden. Volgens de NYT heeft Trump een unieke, donkere visie op de VS en zal hij weinig tijd verspillen aan het terugdraaien van beleidsmaatregelen van Obama.

Voorpagina van The Washington Post, za 21 januari

In de 'inauguration edition' van The Washington Post zien we de nieuwe president zijn speech houden. Ook deze krant referereert aan de belofte een eind te maken aan de 'American carnage' en quote verder Trump als volgt: 'wat echt belangrijk is is niet welke partij de regering aanstuurt maar of onze regering wordt bestuurd door het volk'. De krant besteedt maar liefst 20 pagina's aandacht aan de inauguratie en toont verder op de voorpagina zowel een foto van toeschouwers met 'Make America Great Again' petjes als één waarop demonstranten slaags raken met supporters van Trump.

Wall Street Journal van 21 januari 2017

Zakenkrant de Wall Street Journal kopt 'Het tijdperk Trump breekt aan' en quote 'We brengen macht over van Washington, D.C. en geven het terug aan jullie, het volk.' Volgens de WSJ liet Trump weten dat hij een heel nieuw soort president gaat worden, namelijk één die het dichtst bij een politiek onafhankelijke in het Witte Huis zou komen sinds Dwight Eisenhower. De toespraak belooft volgens de financiële krant verder een 'nieuwe visie': één die vernietigend zou zijn voor de politieke orde in Washington en een nieuw soort van nationalisme belooft om de Amerkaanse economie en de internationale relaties wakker te schudden.

L.A. Times, editie van zondag 22 januari

In de zondagskrant van The Los Angeles Times tenslotte een indrukwekkende foto van een grote groep betogers. Volgens het dagblad van Los Angeles en omstreken namen honderdduizenden mensen deel aan een historische vrouwenmars in downtown L.A. Volgens officials was het de grootste demonstratie van het afgelopen decennium. De demonstranten zongen, liepen en zwaaiden met borden, hielden elkaars handen vast en voelden zich verheven door het bij elkaar komen van zoveel gelijkgestemde mensen, aldus het dagblad.

Wilt u de komende tijd ook dagelijks op de hoogte gehouden van wat Donald Trump en de zijnen voor Amerika en de rest van de wereld in petto hebben? Kijk dan eens bij de acties van de landelijke en regionale kranten. Voor een paar euro leest u de krant al een aantal weken op proef, en verder stunten de meesten ook regelmatig met scherpe actietarieven van langer lopende abonnementen. Neem dus snel een kijkje, er zit vast een mooie aanbieding voor u bij.

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws