De landelijke dagbladen over de laatste dagen voor de verkiezingen

De weekendkranten over de verkiezingen

De hectische eindsprint naar 15 maart

Wat schreven het AD, de Volkskrant, de Telegraaf, Trouw en NRC in hun extra dikke weekendkranten over de laatste campagneweek voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart?

Nog twee dagen en dan is het zo ver: we mogen gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Wat was er in de extra dikke zaterdagedities van de kranten te lezen het afgelopen weekend? We gaan de landelijke dagbladen bijlangs om te zien hoe zij de laatste campagneweek verslaan, of ze ook al dan niet stiekem een stemadvies geven en of er ook advertenties van partijen in te vinden zijn.

De weekendedities van de kranten voor de verkiezingen: voorpagina nrc.next

'Weet u het al?' koppen zowel nrc.next als NRC Handelsblad. De krant komt met een uitgebreide opiniespecial met daarin 29 stemadviezen van lezers en andere deskundigen. Verder is er een reportage over een jaar op pad met Wilders en presenteert het ochtendblad een handige en overzichtelijke programmawijzer met daarin kort samengevat wat de 14 grootste partijen willen realiseren of althans beloven te gaan doen op het gebied van zorg, asiel, Europa, justitie, het klimaat en de begroting van Nederland. Volgens NRC heeft Rutte het de laatste tijd moeilijk: tot een tweestrijd met Wilders is het niet gekomen en hij heeft moeite met de debatten met kleine partijen. Het CDA doet het daarentegen veel beter lezen we: 'Houterige Buma is held in campagne aan het worden'. D66 heeft pagina 5 ingenomen met een advertentie.

Trouw van zaterdag 11 maart 2017

Dagblad Trouw heeft zaterdag op de voorpagina alleen een advertentie van de Christenunie, maar besteed op pagina 3 t/m 7 en in de Verdieping uitgebreid aandacht aan de strijd om de kiezer. De krant heeft het over een eindsprint en beschrijft hoe de politici het laatste weekend voor de verkiezingen alles op alles zetten voor een zo goed mogelijk resultaat komende woensdag. Het artikel gaat vergezeld van een grappige cartoon waarin de lijsttrekkers daadwerkelijk een sprintje aan het trekken zijn. Volgens Trouw valt het verder op dat veel kiezers die tijdens de vorige verkiezingen op de PvdA of VVD stemden, nog niet weten wat ze dit jaar gaan doen. Daarbij lijkt de CDA het alternatief voor VVD-stemmers te zijn, aan de kant van de PvdA zijn D66 en Groenlinks de kandidaten die het meeste kans maken. Op maandag adverteert D66 op dezelfde plek op de voorpagina als waar we zaterdag de CU zagen.

De Volkskrant het weekend voor de verkiezingen

De Volkskrant heeft in haar dikke weekendeditie een groot interview met Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de PvdA. We lezen dat Asscher nog steeds gelooft in een zege voor de PvdA, maar dat een nederlaag ook steeds dichterbij komt. 'Mijn grootste electorale concurrent is de thuisblijver', aldus Asscher, die daarmee doelt op de groep linkse kiezers die volgens hem niet van de bank af komen aanstaande woensdag. Volgens de VK moet 'degene die wil winnen vooral zorgen dat zijn achterban komt stemmen'. In het zaterdagmagazine VONK kunnen we onder andere terecht voor achtergrondartikelen over Paul Beliën, een Vlaming die achter de schermen veel doet voor de PVV. Volkskrant noemt hem 'de mysterieuze (en radicale) man achter Wilders'. Verder lezen we hoe Marokkaanse Nederlanders de verkiezingen ervaren en waarover het volgens het dagblad te weinig ging de afgelopen campagne. Het is even zoeken, maar op pagina 20 adverteert nota bene de SGP paginagroot. Op de achterkant zien we Alexander Pechtold, die maandag ook in het klein op de voorpagina verschijnt.

De zaterdagkrant van het AD, 11 maart 2017

In de zaterdagkrant van het AD wordt er op de voorpagina gesproken over een strijd naar het Torentje. De krant met veel aandacht voor sport giet de laatste run net zoals Trouw ook in een sportief thema: op de voorpagina zien we cartoon van een voetballende Mark Rutte die op de hielen wordt gezeten door Geert Wilders en getackled gaat worden door een fietshelm dragende Sybrand van Haersma Buma. Volgens het Algemeen Dagblad 'jagen de partijen twitterend op stemmen'. Op pagina 8 en 9 zien we net als in Trouw een cartoon van lijsttrekkers die de eindsprint ingezet hebben en wordt er gesproken over 'de misrekening van Mark Rutte'. Door mislukte strategische keuzes kunnen het CDA en D66 nu gevaarlijk dichtbij komen, aldus de ochtendkrant. Ook hier, op pagina 18, een advertentie van de SGP met als thema veiligheid. Vervolgens op pagina 24 de Vrije Democratische Partij. Op de achterpagina prijkt wederom Alexander Pechtold.

De weekendeditie van de Telegraaf, 11 maart 2017

Tot slot de Telegraaf. Deze krant komt zaterdag met een groot verkiezingsinterview met VVD lijsttrekker Mark Rutte. Volgens Rutte 'zien de mensen iemand die niet perfect is, maar die wel heeft geleverd', daarmee doelend op zijn ruim zes jaar premierschap. Volgens de Telegraaf zal Rutte de laatste campagnedagen nog alle zeilen bij moeten zetten aangezien de PVV, CDA en D66 hem op de hielen zitten. Een ongelukkige loting bij zijn eerste tv-debat en een moeizaam optreden bij Pauw en Jinek hielpen ook al niet mee. Ook hier een overzichtelijke kiesmatrix van de 11 grootste partijen en wat zij willen op het gebied van werk, inkomen, beheer van de schatkist, ouderen, wonen, onderwijs, zorg, verkeer, veiligheid en meer. De SGP adverteert op pagina 34 met als insteek Israën.

Tot zover de berichtgeving in de laatste weekendkranten voor de verkiezingen van dit jaar. Ook de dagbladen trokken, net als de politici zelf, een eindsprint met behoorlijk veel aandacht voor de verkiezingen zelf, maar ook voor wat er acher de schermen gebeurde en de mens achter de politicus. Voornamelijk D66 en SGP bleken in de landelijke dagbladen actief te zijn middels advertenties, andere partijen zijn we eigenlijk niet tegengekomen. Wilt u ook na de verkiezingen op de hoogte blijven van al het nieuws, onder andere over de komende kabinetsformatie, wat vast een lang en ingewikkeld traject gaat worden? Overweeg dan een abonnement op de krant. Dat kan al vanaf 1 euro per week!

Deel dit artikel:

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws