Welke opinietijdschriften zijn er anno 2017 nog en hebben dus de verschuiving naar oppervlakkige(r) nieuwsgaring door online media weten te overleven? Genoeg, zo blijkt, hoewel een aantal wel hun strategie en verschijningsfrequentie enigszins hebben moeten aanpassen. Een overzicht van Nederlandse opinie-titels.
Een goed voornemen voor het nieuwe jaar: een abonnement op een opinieblad! Dagelijks consumeren (en produceren) we met zijn allen via sociale media, radio en televisie behoorlijke hoeveelheden kort en vluchtig nieuws. Bent u in al dit vaak oppervlakkige mediageweld naarstig op zoek naar wat meer verdieping? Dan komt u met het regelmatig lezen van de krant al een stuk verder. Dagelijks wordt u hierdoor op een rustige en genuanceerde manier geïnformeerd over wat er speelt in uw regio, provincie, Nederland en de rest van de wereld. In de weekendbijlagen en -magazines vindt u vervolgens de achtergronden en opiniestukken waardoor nieuwsfeiten opeens een stuk duidelijker en doordringender kunnen worden en uw kijk op een bepaalde kwestie zomaar opeens (licht) kan veranderen.
De meeste kranten hebben in de loop der jaren hun katernen met reportages, opinie en achtergronden steeds verder uitgebreid en dat is niet voor niks: steeds meer mensen voelen de behoefte om de waan van de dag los te laten en zich wat meer te verdiepen in wat er echt speelt in de wereld. De opinietijdschriften in Nederland en het buitenland spelen naast de kranten ook een belangrijke rol hierin en zijn eigenlijk onmisbaar indien u waarde hecht aan nieuws en informatie waaraan grondige research is voorafgegaan. Zeker in deze tijd, waarin het in Nederland nog vrij nieuwe fenomeen nepnieuws ook de kop steeds vaker opsteekt en steeds meer nieuwswebsites vaak nogal sensationele koppen gebruiken om maar bezoekers te lokken, vormt een opinieblad of krant een oase van rust. Zeker als deze op papier wordt gelezen in plaats van op een digitaal apparaat dat vaak ook nog eens veel te veel blauw licht uitstraalt, wat vooral goed merkbaar is in de avonduren. En niet te vergeten: met dat oude papier kun je ook nog eens heel leuke dingen doen!
Welke opiniebladen zijn er vandaag de dag nog en wat staat er in de meest recente edities? We doen een kort rondje:
Weekblad Elsevier: dit tijdschrift is 'still going strong'. Het bestaat al sinds 1891 als maandblad maar wordt sinds oktober 1945 als weekblad uitgegeven en is daarmee dit jaar dus al toe aan haar 73ste jaargang. Sinds december 2016 gebeurt dat onder de vlag van uitgever ONE Business, waarin zowel uitgever New Skool media als voormalig Elsevier-uitgever Reed Business participeren. Elsevier bericht wekelijks uitgebreid over economie, politiek, wetenschap, financieën en cultuur en levert een bijdrage aan opinievorming en discussie over actuele onderwerpen. Het blad staat daarnaast ook bekend om haar jaarlijkse onderzoeken naar onder meer de beste scholen, ziekenhuizen, studies en gemeenten om in te wonen. De signatuur van het blad kan als rechts en conversatief worden beschouwd.
In Elsevier nummer 4 is er onder andere aandacht voor:
Elsevier leest u nu al enkele weken op proef voor slechts 1 euro 50 per week.
De eerste editie van Vrij Nederland stamt ook al uit de jaren '40 van de vorige eeuw: op 31 augustus 1940 verscheen dit blad voor het eerst als verzetskrant in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd VN een weekblad om uiteindelijk, in december 2016, tot een maandblad getransformeer te worden. Vrij Nederland neemt als opinietijdschrift haar taken uiterst serieus en staat qua signatuur aan de linkerkant van het politieke spectrum.
In het huidige nummer, editie 2 van 2017, vindt u onder andere het volgende:
Opinieblad HP/De Tijd maakte de overstap van weekblad naar maandblad al eerder: in 2012 om precies te zijn. Het blad was destijds 22 jaar oud, in 1990 voortgekomen uit een fusie tussen weekblad Haagse Post en het katholieke opinieweekblad De Tijd, en is dit jaar dus toe aan haar 28ste jaargang. De signatuur van het tijdschrift kan als liberaal worden gekenschetst. Zelf zegt het blad 'niet verbonden te zijn aan welke politieke of maatschappelijke beweging dan ook'.
In HP/De Tijd editie 2 van dit jaar vindt u onder meer:
Naast deze drie grote opinietijdschriften zijn er nog een aantal die de moeite waard zijn om op te noemen. Elsevier lanceerde in 2013 het maandblad Elsevier Juist, dat als supplement van het weekblad kan worden beschouwd met vooral veel aandacht voor zaken en lifestyle. HP/De Tijd kon niet achterblijven en kwam op de valreep van 2016 met een zusterblad met de zeer toepasselijke naam ZUS, een tijdschrift gericht op vrouwen dat als een soort van combinatie van een glossy en opinieblad kan worden beschouwd. En natuurlijk mogen we het oudste Nederlandse opinietijdschrift niet vergeten: de Groene Amsterdammer.
Sluit nu snel een proefabonnement of vast abonnement op uw favoriete opinietijdschrift af, of geef een abonnement cadeau. Voor het complete overzicht van alle lopende acties en aanbiedingen verwijzen we u graag naar de categorie opiniebladen.