Recycle je tijdschriften met deze leuke doe-het-zelf projecten

Tijdschriften recyclen doe je zo

Creatief met oude magazines

Heb je ergens nog een stapeltje oude magazines liggen en weet je niet wat je er mee aan moet? Maak er dan een leuk doe-het-zelf projectje van of hergebruik ze op nuttige wijze! In dit artikel zes leuke en veelal simpele tips om iets met oude bladen en kranten te doen.

Kunstwerk van opgerold tijdschriftenpapierHoewel veel tijdschriften vaak ontzettend leuke naslagwerken blijven (denk bijvoorbeeld aan woonbladen) en sommige eindeloos herleesbaar zijn (de Donald Duck is hier een goed voorbeeld van), komt er toch uiteindelijk wel eens een moment dat je er echt teveel van hebt. Heb je een stapel tijdschriften liggen waar je eigenlijk graag van af wil omdat je zeker weet dat je ze toch niet meer gaat lezen? Gooi ze niet direct bij het oud papier, dat is zonde! Je kunt er namelijk nog een hoop leuke dingen mee doen, zowel op knutsel- en frutsel als op praktisch gebied. Bovendien help je zo ook nog eens om minder afval te produceren: goed bezig, hartstikke fijn! We geven een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Enveloppen van oude tijdschriftenMaak er mooie kleurrijke enveloppen van. Alles wat je hierbij verder nodig hebt is een envelop die als mal gaat dienen, een schaar, een pen en goede papierlijm. Haal de voorbeeldenvelop voorzichtig uit elkaar, trek 'm met pen of fineliner over op een mooie pagina uit een oud blad, knip uit en vouw en plak in elkaar. Super simpel maar toch met een schitterend resultaat. Hiermee maak je je te versturen felicitatiekaartjes extra feestelijk en geef je een persoonlijk tintje! Op dit blog staat het in stappen uitgelegd, mocht je nog hulp nodig hebben.
  2. Kado tasjes van krantenpapierNog een mooi en simpel upcycle DIY idee: gebruik de mooiste pagina's uit tijdschriften of kranten als inpakpapier voor (kleine) cadeautjes. Het beste effect krijg je met krantenpapier, en voor een extra exotisch tintje gebruik je de buitenlandse kranten die je misschien wel meegenomen hebt van je vakantie. Pak voortaan je kado's op een duurzame manier in! Bekijk deze video voor een aantal manieren om in te pakken met krantenpapier of volg de stappen op deze Snap Guide. Je kunt zelfs mooie kado tasjes maken!
  3. Praktische recycle-tip voor de niet-creatievelingen: verfrommel kranten en tijdschrift-pagina's en gebruik het als opvulling om breekbare spullen die je via Marktplaats aanbiedt te verzenden. Veel milieuvriendelijker dan noppenfolie, schuimplastic, piepschuim en luchtkussens van plastic!
  4. OnderzettersMaak er leuke geweven onderzetters van! Ook superleuk om bijvoorbeeld op een kinderfeestje voor meiden te doen. Alles wat je nodig hebt is papier, een schaar en je handen! Een alternatief voor de geweven versie is die met concentrische cirkels.
  5. Maak iets moois voor aan de muur. Op Pinterest kun je de meest waanzinnige wanddecoraties gemaakt van oude magazines vinden. Onze favorieten:
    • Tijdschriftenpagina's zeer stevig oprollen en op canvas plakken, op deze manier maak je zelf de prachtigste kleurrijke kunstwerken. Je kunt ook eenvoudige figuren, zoals bijvoorbeeld een kerstboompje, van opgerold papier maken. De rolletjes maken is simpel, hierna komt het voornamelijk aan op je eigen creativiteit!
    • CollagesMaak typografie collages: knip voor jou aansprekende woorden en frases in verschillende lettertypen en stijlen uit en maak er een mooie collage van. In plaats van met woorden kun je het natuurlijk ook met mooie foto's doen!
  6. Eentje uit de oude doos voor de kids: maak er pijltjes van die je met een blaaspijp van elektrabuis weg kunt schieten. Benodigdheden voor de pijp: een stuk 3/4 inch pvc elektrabuis, masking tape of isolatie tape en een ijzerzaagje. Zaag een stuk van ongeveer 60 centimeter en een stukje van 10 centimeter af en plak deze met tape aan elkaar vast. Het korte stukje is je vizier. Versier de buis verder naar eigen inzicht met maskingtape. De pijltjes maak je het beste van glad, glanzend tijdschriftenpapier. Knip hiervoor de pagina's in de lengte in drieën zodat je stroken hebt van ongeveer 28 bij 7 centimeter. Wikkel ze om je vinger tot pijltjes, verstevig de punt met wat speeksel of plak er plakband op, pas het pijltje af in de buis en knip het uitstekende deel eraf. Na het schieten de pijltjes natuurlijk wel weer netjes oprapen, en uiteraard niet op mensen of dieren schieten! En ohja, uiteraard niet je Donald Duck collectie hiervoor gebruiken, da's zonde! Een goed alternatief is de IKEA catalogus.

Heb je na deze tips nog bladen over, of ben je niet zo'n doe-het-zelver? Dan kun je overtollige tijdschriften altijd nog doneren aan basisscholen bij je in de buurt. Zij zijn er vaak erg blij mee en gebruiken ze om van alles mee te knutselen. Maar een kringloop is natuurlijk ook prima!

Deel dit artikel:

Afbeelding: How to Recycle: Rolled and Folded Magazine Pages

KvK nummer: 02080053, BTW nummer: NL817901176B01 | Contact | Privacy | Algemene voorwaarden | Site map
 
Service | E-mail: | Nieuws